Wednesday, April 2, 2025
Actualitat

L’Editorial Afers guanya el dotzè premi Martí Gasull

La situació de la llengua al País Valencià, protagonista de la gala

L’editorial valenciana Afers ha guanyat aquest dimarts la dotzena edició dels premis Martí Gasull i Roig, el guardó de Plataforma per la Llengua, en una gala on el País Valencià ha tingut molt de protagonisme, tant per la dana com per la seva situació politicolingüística. El jurat que va triar els tres finalistes va destacar d’Afers la seva trajectòria de més de quaranta anys contribuint a la recerca i al pensament universals des d’una visió progressista i democràtica i la seva defensa del català al País Valencià a través de les seves col·leccions de llibres.

El premi l’ha recollit el fundador i director de l’editorial, Vicent Olmos, que ha agraït l’estima i confiança que els té la gent i la “impagable” tasca de Plataforma per la Llengua. Ha aprofitat també per remarcar la dificultat que suposava fa quaranta anys crear una editorial en català al País Valencià. “Ho vam fer per tres motius: l’estima al país, l’estima a la llengua i l’estima a la cultura”, ha afegit.

L’encarregat de lliurar el premi ha sigut el president de Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, que durant el seu parlament ha qualificat d’“esperpèntica” la consulta sobre la llengua base de les escoles que ha arrencat aquest dimarts al País Valencià i ha destacat el jovent i les xarxes socials com dos dels àmbits on més cal treballar per normalitzar-hi el català. A més, ha instat el president de la Generalitat de Catalunya, Salvador Illa, que era present a l’acte, a què faci complir les regulacions vigents a Catalunya que vetllen perquè qualsevol persona pugui ser atesa en la llengua pròpia en l’àmbit sanitari.

Foto de família de les autoritats amb els guanyadors i finalistes dels Premis Martí Gasull / B. G. B.

L’acte s’ha celebrat al Teatre Poliorama de Barcelona i ha estat presentat per la periodista Alba Riera i el creador de contingut Ritxi Barberà, conegut a les xarxes socials com a “Alegria de poble”. La gala d’enguany, que portava per lema “Teixim una terra de mots infinits”, havia de servir també per a donar visibilitat a la campanya “Reviscolem”, amb la qual Plataforma per la Llengua vol reconstruir el teixit lingüístic i cultural valencià. Els premis han comptat amb les actuacions de la valenciana Sandra Monfort i les catalanes Selma Bruna i Al·lèrgiques al Pol·len.

Com ja és tradició, a més del Premi Martí Gasull i Roig, també s’han lliurat el Premi Especial del Jurat i el Premi a la Innovació. El primer ha sigut l’Especial del Jurat, que ha recollit Jan Brugueras en nom de l’editor i promotor cultural Eliseu Climent per la seva extensa trajectòria enfortint la llengua. Climent, tot i que no ha pogut assistir a l’acte per motius personals, ha deixat unes paraules escrites en què ha assegurat que la seva tasca no hauria de merèixer rebre reconeixements. “He fet allò que m’ha dictat la meva consciència d’acord amb la meva, la nostra llengua, amb la meva cultura, i el meu país, i això no mereix reconeixements”, ha explicat.

Pel que fa al Premi a la Innovació, la guanyadora ha sigut la drag-queen Jèssica Pulla per la seva tasca normalitzant el català en espais de cultura i lleure com els espectacles drag i per haver-se establert com una referent del col·lectiu LGTBIQ+ parlant en la llengua pròpia. Durant el seu parlament, Pulla ha reivindicat que el món drag també és part de la cultura i que, per tant, també s’ha de lluitar perquè la gent el pugui gaudir en català. Ha aprofitat també per condemnar els discursos d’ultradreta que creixen cada cop més arreu d’Europa. “Part de l’extrema dreta està fent servir el català per colar-nos discursos feixistes”, ha denunciat.

Fotos: Bernat Garcia i Bassols

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics