L’AVL avisa Mazón que continuarà treballant amb criteris “científics”
Cantó demana “lleialtat institucional” al president, que reclama “revalencianitzar” l’Acadèmia
La presidenta de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), Verònica Cantó, ha advertit al president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, que la institució continuarà treballant amb criteris “científics i rigorosos” com ha fet fins ara, tot i les pressions de l’executiu del PP i Vox perquè l’AVL es “revalencianitzi”, segons les paraules del cap de govern.
“Des de l’acadèmia sempre defensem la independència en els criteris. El que sí que s’ha acordat és que hi haurà col·laboració institucional, com no pot ser d’una altra manera, en allò que requerisca la Generalitat en conjunt”, ha explicat Cantó a la sortida de la reunió de prop de dues hores que ha mantingut aquest dilluns amb Mazón, de qui ha assegurat que “té clar que l’autoritat en el valencià és de l’AVL”. “Vull entendre i suposar que totes les conselleries respectaran la normativa de l’acadèmia”, ha afegit en referència a declaracions com les del conseller d’Educació, Universitats i Ocupació, José Antonio Rovira, que fa unes setmanes va posar en qüestió l’autoritat lingüística d’aquest organisme.
La trobada entre Cantó i Mazón, la primera entre els dos responsables, venia precedida de polèmica, tant pel qüestionament d’alguns consellers com per les mateixes paraules del president, que hores abans de la reunió havia advertit que no es podia tolerar “que alguns diguin que parlem català” i havia afirmat que molts valencians senten “llunyania de les normes i del rigor [de l’AVL] que no es compara amb allò que veiem cada dia pels carrers, amb allò que es parla en les cases i en l’horta”.
Tot i això, la reunió ha estat “molt cordial” i emmarcada en la “normalitat institucional absoluta”, segons la presidenta de l’AVL, que ha demanat al president de la Generalitat “lleialtat institucional i de col·laboració mútua i recíproca”. Cantó ha advertit que les polèmiques al voltant del valencià “no beneficien ningú” i perjudiquen el valencià i ha instat el govern a utilitzar i promoure la llengua per “estendre’n l’ús a tots els àmbits”. Segons la presidenta de l’AVL, durant la trobada no s’ha parlat de la unitat de la llengua.
Mazón, per la seva part, ha explicat, a través d’una nota de premsa, que ha proposat a Cantó “recuperar l’esperit fundacional de l’Acadèmia” i “revalencianitzar” conjuntament els criteris lingüístics de la Generalitat Valenciana amb la col·laboració de l’AVL. Pel president, “no pot ser que hi haja valencianoparlants que se senten al marge de la normativa”. “El valencià és de tots i tots han de vore’s identificats, el parlen tots els dies o no”, ha manifestat Mazón, que s’expressa gairebé sempre en castellà.
El cap de govern ha advertit que “s’han acabat” els temps en què des del Consell es digui si algú “és bon valencià o mal valencià o si és més valencià o menys” per parlar més sovint valencià o no, o per parlar valencià d’una manera o d’una altra en funció del lloc de residència o del que li han ensenyat els seus pares.
Mazón ha proposat iniciar un procés perquè cap valencià se senti exclòs o allunyat de les institucions que el representen, ja que “el valencianisme social i polític s’ha sentit en estos últims anys massa lluny” de l’AVL, de qui n’ha reconegut l’autoritat acadèmica i científica.
Durant la reunió, han acordat mantenir una sessió bilateral amb membres de l’AVL i de la Conselleria d’Educació, encapçalada pel conseller José Antonio Rovira, per iniciar un procés de sensibilitat i de coordinació conjunta. El president de la Generalitat es reunirà també amb tots els grups polítics que tenen representació a les Corts Valencianes per obrir un procés que obtingui el màxim consens possible.