Sunday, July 7, 2024
Actualitat

L’Ajuntament d’Elx deixa de considerar el valencià l’única llengua històrica de la ciutat

La majoria de PP i Vox aprova canviar el reglament lingüístic i donar més pes al castellà

El ple de l’Ajuntament d’Elx ha aprovat aquest dimarts canviar el Reglament de Cooficialitat Lingüística per tal de deixar de considerar el valencià com a única llengua històrica de la ciutat. L’inici del procés per fer el canvi s’ha aprovat amb els vots a favor de l’equip de govern (PP i Vox), l’oposició de Compromís i l’abstenció del PSPV.

La nova normativa substituirà l’actual Reglament de Normalització Lingüística, del 1997 que, tal com ha recordat en un comunicat el consistori, estableix que el valencià és la llengua històricament pròpia d’Elx; que els acords de l’Ajuntament, les convocatòries, ordes del dia i actes dels òrgans col·legiats s’han de fer preferiblement en valencià; que els funcionaris han de dirigir-se al públic inicialment en valencià i després interactuar en la llengua que l’altra persona empri; que els anuncis de l’Ajuntament en mitjans de comunicació han de fer-se majoritàriament en valencià i que la retolació d’edificis municipals i rètols a la via pública han d’estar únicament en valencià.

El nou Reglament planteja la cooficialitat de totes dues llengües i que els documents municipals es redactin en valencià i castellà; que els acords aprovats per l’Ajuntament es publiquin en les dues llengües oficials, llevat que en casos excepcionals, per raons d’urgència, només sigui possible publicar-los en una sola llengua; i que els topònims i denominacions de carrers i espais públics siguin en castellà i valencià, excepte en els casos en què la denominació històrica s’hagi expressat tradicionalment en una sola llengua.

“Amb este nou reglament volem donar normalitat al que ja és normal, en un context de llibertat, que a la ciutat d’Elx hi ha dos llengües històriques: el castellà i el valencià” ha assenyalat l’alcalde d’Elx, Pablo Ruz, per a qui el canvi suposa un “avenç que millorarà la vida dels il·licitans ja que a l’Ajuntament s’utilitzaran les dos llengües, el castellà, llengua vehicular de la majoria de ciutadans d’Elx i el valencià, la llengua de La Festa i la llengua amb la qual li cantem a la Mare de Déu”.

La portaveu de Compromís, Esther Díez, ha assegurat que el canvi en el reglament “perpetua la discriminació” al valencià i lamentat que s’hagin deixat d’“impulsar polítiques públiques” contra “la discriminació que sofreix el valencià”. “Tenen aversió al valencià; parlar d’equilibri quan hi ha una desigualtat manifesta és perpetuar la desigualtat”, ha afegit.

Després de la votació en el Ple, s’obre un tràmit pel qual el Reglament de Cooficialitat Lingüística passarà per audiència pública durant trenta dies fins a l’aprovació definitiva en el pròxim ple.

Foto: Ple de l’Ajuntament d’Elx / Ajuntament d’Elx

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics