L’Ajuntament de València imposarà un nom bilingüe i fora de la normativa a la ciutat
Compromís denuncia la il·legalitat del canvi per Valéncia/Valencia, contrari als criteris de l’AVL
L’Ajuntament de València ha començat els tràmits per canviar el nom de la ciutat i imposar una denominació bilingüe (valencià i castellà) del Cap i Casal i amb unes normes ortogràfiques contràries als criteris de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL). La Comissió municipal de Benestar Social, Educació, Cultura i Esports de l’Ajuntament ha aprovat eliminar el topònim València, l’únic oficial des del 2017 per la doble denominació Valencia / Valéncia en castellà i en el valencià de les Normes del Puig que defensen entitats secessionistes, és a dir, amb accent tancat a la e.
La proposta ha de ser debatuda encara pel ple de l’Ajuntament, enviada al govern de la Generalitat i, posteriorment, aprovada.
L’alcaldessa de València, María José Catalá, ha afirmat que aquesta mesura és “necessària i justa” i ha assegurat que és una decisió “no ideològica” que “busca un consens general”. També s’ha felicitat per la decisió el portaveu municipal de Vox, Juan Manuel Badenas, que ha destacat que el seu grup “ha fet història perquè ha aconseguit que la denominació de la ciutat de València comenci a ser en espanyol i en valencià d’acord amb les Normes del Puig avalades per la Real Acadèmia de Cultura Valenciana, Lo Rat Penat i les autèntiques entitats defensores de la cultura valenciana”.
Davant aquesta decisió, Compromís ha recordat que la imposició del nom de Valéncia va contra l’Estatut d’Autonomia i la Llei de creació de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. El regidor Pere Fuset ha declarat que l’alcaldessa està “lligada de peus i mans pel seu soci prioritari de Vox, que li ha imposat una denominació fora de la normativa oficial de la llengua valenciana, un fet impensable en qualsevol societat seriosa, molt lluny de l’autogovern assenyat i determinat en el qual creu la gran majoria social valenciana”.
Fuset ha advertit que Catalá “podria estar prevaricant” i ha anunciat que Compromís demanarà un informe a l’assessoria jurídica de l’Ajuntament perquè aclareixi els “seriosos dubtes” legals que planteja el canvi de denominació.
El regidor de Compromís ha remarcat que un informe del Gabinet de Normalització Lingüística de l’Ajuntament de València estableix que cal evitar la denominació bilingüe de la ciutat perquè “no respon a la tradició històrica ni lingüística dels pobles“, i “s’ha de prioritzar la forma endònima del topònim; és a dir, la denominació valenciana per als municipis de la zona valencianoparlant i la denominació castellana per als municipis de la zona castellanoparlant”. Per fer el canvi, a més, cal un informe de l’AVL que l’avali, tal com ha recordat també l’exalcalde Joan Ribó en una piulada a la xarxa X -abans Twitter-. L’AVL recull València com a forma “lingüísticament correcta” de la ciutat.
Pobre València ? De quina manera la tracten ¡