Thursday, November 21, 2024
Actualitat

L’Ajuntament de Castelló engega el procés per imposar la denominació bilingüe de la ciutat

Oposició i entitats acusen el PP i Vox de pretendre “invisibilitzar” el valencià per raons “ideològiques”

El ple de l’Ajuntament de Castelló de la Plana ha aprovat aquest dijous iniciar el procediment per canviar la denominació del municipi i imposar una forma bilingüe (Castelló de la Plana / Castellón de la Plana). El canvi de denominació s’ha aprovat gràcies a la majoria de PP i Vox al consistori. La proposta l’ha de validar la Generalitat Valenciana, també en mans d’aquests partits, i s’ha de demanar un informe a l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL).

Amb aquesta decisió, l’Ajuntament revoca la recuperació del topònim històric, únicament en valencià, aprovada pel PSPV, Compromís i Castelló en Moviment el 2018 i oficialitzada l’any següent amb l’aval de la Generalitat, que tenia un dictamen favorable de l’AVL.

L’aprovació del canvi de denominació ha aixecat una agra discussió entre els partits del ple i diversos regidors de l’oposició han exhibit cartells que deien que “el nom és Castelló”. Compromís ha acusat el PP i Vox de voler “invisibilitzar” el valencià, mentre que el PSPV ha defensat la legitimitat “lingüística i històrica” del topònim únicament en valencià. El PP, per la seva part, sosté que mesures com aquesta reflecteixen el “bilingüisme real” de la societat.

El delegat de Plataforma per la Llengua al País Valencià, Toni Royo, ha denunciat que “la iniciativa de l’actual equip de govern de recuperar l’ús oficial de la forma  Castellón respon a interessos ideològics contra l’ús del valencià perquè el vocable va nàixer com una castellanització del nom propi, i no és un topònim en castellà”. Per aquest motiu, l’entitat ha impulsat, juntament amb les altres entitats de la coordinadora Castelló per la Llengua, una mobilització per denunciar públicament l’atac a la llengua que pretén fer el govern municipal. 

Plataforma per la Llengua demana a l’Ajuntament de la capital de la Plana Alta que respecti l’oficialitat de la forma genuïna i originària, Castelló, com una mostra de l’obligació de les administracions públiques d’impulsar el valencià en la societat, ajudant a reviscolar-ne l’ús social, tal com marca la Llei d’ús i ensenyament del valencià (LUEV) i l’Estatut valencià. L’entitat, a més, insta el govern municipal a respectar l’article 3 de la Constitució espanyola, que fa referència al caràcter oficial de les llengües reconegudes als estatuts d’autonomia i el deure de protegir i tenir un especial respecte per les llengües oficials diferents del castellà. Per aquesta raó, exigeix a l’Ajuntament de Castelló que “retire la proposta d’ús oficial de la forma castellanitzada, i que continue treballant per garantir que la ciutadania puga viure plenament en valencià, tal com preveu el marc legal vigent”.

Foto: Protesta contra el canvi de denominació de Castelló / Plataforma per la Llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics