Tuesday, December 3, 2024
Actualitat

L’Acord d’associació amb la UE genera dubtes sobre l’aplicació de la llengua oficial d’Andorra

L’exigència d’acreditar el coneixement del català podria vulnerar el principi de lliure circulació de persones, però la ministra de Cultura creu que la norma no tindrà canvis substancials

El Consell General d’Andorra va aprovar l’abril passat la llei de la llengua pròpia i oficial, una norma històrica per impulsar l’ús del català que, entre altres coses, preveu l’obligatorietat d’acreditar el coneixement del català, en un termini de cinc anys, a tothom qui vulgui tenir un permís de residència per viure al país. Alguns articles de la llei, però, han generat dubtes pel que fa a la compatibilitat de l’Acord d’associació amb la Unió Europea que s’està enllestint per sotmetre’l a votació.

L’anàlisi de l’impacte de l’acord a l’economia, la societat i el sistema polític andorrans en el cas d’una eventual associació amb l’UE, fet per Andorra Recerca + Innovació (AR+I) adverteix que el principi de lliure circulació de persones i dret d’establiment europeu dicta que no es pot exigir als ciutadans comunitaris requisits, fet que podria xocar amb la norma andorrana, que no exigeixi als andorrans que acreditin cap nivell de català per residir al país.

Tot i això, la ministra de Cultura, Mònica Bonell, sosté que la llei no es veurà afectada de forma substancial per l’eventual entrada en vigor de l’Acord d’associació amb la UE, que s’hauria de sotmetre a referèndum l’any vinent. Bonell, que admet que caldrà fer alguna adaptació, recorda que quan es va acceptar l’esmena d’un dels grups parlamentaris per ampliar els requisits que es demanaven amb un determinat tipus de permís de residència, es va decidir que no entraria en vigor fins al 2029 perquè sabien que l’Acord s’hauria de sotmetre a referèndum i, posteriorment, adaptar els permisos de residència. Per aquesta raó es va establir un termini de cinc anys des de l’aprovació de la llei, que dona marge per fer les petites modificacions que calguin en el cas que s’acabi aprovant l’acord d’Associació. La norma continua endavant i, durant l’acte de benvinguda als alumnes del Campus Universitari de la Llengua Catalana, que es va fer dimarts a Escaldes, Bonell, va afirmar que tots els reglaments de la llei de la llengua oficial que s’han de redactar estaran llestos per publicar a la tardor.

L’eventual entrada en vigor de l’Acord d’associació amb la UE no afectaria, de tota manera, l’exigència d’acreditar el nivell de català als residents extracomunitaris, mentre que per als residents de la Unió Europea, podrien ser les empreses les qui demanessin als treballadors un nivell de català adequat per al seu lloc de treball. En aquest cas, no es violari el principi de lliure circulació de persones i dret d’establiment europeu.

Foto: Govern d’Andorra

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics