Monday, September 16, 2024
LLENGÜES DEL MÓN

La Xina prohibeix el tibetà a les escoles de Sichuan

Pequín ha aplicat els darrers anys una política d’imposició del mandarí 

El govern xinès ha prohibit l’ensenyament i l’ús de la llengua tibetana a les escoles de primària i de secundària de dues regions de població tibetana al sud-oest de la Xina i ha imposat el mandarí com a llengua vehicular, segons ha informat Radio Free Asia. Pequín ha imposat aquesta mesura a les escoles estatals de la prefectura autònoma tibetana de Kardze i a la de Ngaba a la província de Sichuan, des del mes passat, quan va començar el curs escolar.

Els estudiants de secundària que ja estaven matriculats prèviament als seuse centres podran acabar els dos anys que els resten d’estudis en tibetà, però a partir del 2025, totes les classes es faran en mandarí.

Fins ara, les escoles estatals de la regió impartien classes de tibetà i feien en aquesta llengua matèries com les matemàtiques, la ciència, la física, la geografia, la història i els estudis socials. El mandarí s’ensenyava com a assignatura. El govern xinès, però, ha anat estenent la presència del mandarí a totes les assignatures a les escoles dels dotze comtats que comprenen la prefectura autònoma tibetana de Ngaba amb el pretext de millorar el nivell educatiu dels estudiants.

“La Xina està intentant eliminar completament la llengua tibetana”, va dir a Radio Free Asia un activista tibetà que no es va voler identificar. “L’ús per part de la Xina d’atrocitats […] està conduint a l’anihilació completa de la societat i l’educació tibetanes, sense possibilitat de reviscolar”, va afegir

El govern de la Xina ha endurit els darrers anys la repressió contra les llengües diferents del xinès mandarí, especialment pel que fa l’ús en l’ensenyament reglat, tal com han denunciat entitats de defensa dels drets humans com Human Rights Watch (HRW), que recorda que durant l’època reformista dels anys vuitanta les minories podien estudiar en la seva llengua materna. L’arribada de Xi Jinping al poder, la dècada passada, va suposar un gir cap a una assimilació de les diferents cultures del país a la comunitat han, que suposa prop del 90% de la població de la Xina. La repressió lingüística afecta comunitats com la tibetana, els uigurs i els mongols.

Foto: Katerina Holmes / Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics