La Xina imposa el mandarí en l’educació preescolar
Pequín portarà mestres a les regions on s’ensenya en altres idiomes per “canviar-los les idees” educatives
El Partit Comunista Xinès ha anunciat un pla per obligar els centres d’educació preescolar a ensenyar xinès mandarí en lloc dels idiomes propis de la seva regió com el mongol, el tibetà i l’uigur o altres llengües xineses com el sichuanès i el cantonès. La nova normativa es proposa “reforçar l’aprenentatge de la llengua mandarina […] durant un període crític per a l’adquisició del llenguatge” a partir el proper semestre del 2021, segons la directiva penjada al web del govern i recollida per Radio Free Asia.
Per dur a terme aquest pla, el govern portarà mestres de diferents parts de la Xina a les regions on l’educació no es fa en mandarí perquè els docents locals “canviïn les seves idees sobre l’educació i segueixin les regles de l’aprenentatge de llengües per als nens de preescolar”.
El govern de Pequín ha endurit darrerament la repressió contra les llengües diferents del xinès mandarí, especialment pel que fa l’ús en l’ensenyament reglat. El mes de febrer passat, la Comissió d’Afers Legislatius del Parlament xinès, Shen Chunyao, va anunciar que les normes locals que permeten l’ús de llengües minoritzades a l’escola són “incompatibles amb la Constitució xinesa. L’arribada de Xi Jinping al poder, la dècada passada, ha suposat un gir cap a una assimilació de les diferents cultures del país a la comunitat Han, que suposa prop del 90% de la població de la Xina.
La regió autònoma de Mongòlia Interior és una de les que més s’ha rebel·lat contra les imposicions del govern xinès i el setembre de l’any passat s’hi va viure una revolta sense precedents contra la pretensió del Pequín d’arraconar el mongol com a llengua principal de l’ensenyament. Milers d’alumnes i pares es van manifestar a l’exterior dels centres educatius per reivindicar el dret a l’escolarització en la seva llengua i bona part de les famílies van deixar de dur els fills a escola.