Tuesday, December 3, 2024
Actualitat

La Viquipèdia en català fa vint anys

Va ser la tercera a néixer i la primera a publicar-hi articles en llengua no anglesa

La Viquipèdia en català celebra aquest dimarts el seu vintè aniversari. L’edició en català de l’enciclopèdia lliure es va crear el 16 de març del 2001, ara fa dues dècades justes, i va ser la tercera a néixer després de l’anglesa i pocs minuts després de la versió alemanya, segons explica la mateixa Viquipèdia. La versió catalana, a més, va ser la primera a tenir articles en llengua no anglesa, ja que l’alemanya va trigar encara dos mesos a publicar el primer. El primer article de la Viquipèdia en català va ser el de la paraula àbac, creat per el 17 de març del 2001 per l’andorrà Daniel José Queraltó.

La Viquipèdia en català és, actualment, la vintena en nombre d’articles d’entre les més de 300 existents, amb més de 673.000 entrades, i encapçala gairebé ininterrompudament el rànquing mundial de qualitat, basat en una selecció dels mil articles fonamentals que tota Viquipèdia hauria de tenir, des de fa una dècada, segons Amical Wikimedia, l’organització sense afany de lucre que promou l’enciclopèdia lliure en català.

Els seus impulsors s’han proposat ara completar una versió extensa amb els 10.0000 articles sobre els temes més rellevants en diferents camps del coneixement i de l’activitat humana. L’objectiu -explica Amical Wikimedia- és “tenir tots aquests articles de context creats, amb excel·lència bibliogràfica i una extensió destacada que permeti prioritzar la qualitat vers la quantitat durant el camí cap al milió d’entrades i seguir-la fent competitiva en un entorn digital en què el català parteix amb desavantatge i menys visibilitat als cercadors respecte del castellà, el francès, l’italià i l’anglès”. El concurs començarà aquest dimarts, dia del vintè aniversari, i s’allargarà tot l’any. 

Pel que fa al llibre d’estil, la Viquipèdia en català o Viquipèdia en valencià, segons la seva definició, permet l’ús de qualsevol varietat dialectal  formal de la llengua catalana que segueixi els criteris de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) o  de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). En un mateix article se sol utilitzar la mateixa varietat de la llengua i en els articles referits a llocs, cultura, elements característics, etc. d’una zona concreta, se sol utilitzar la variant local.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics