Thursday, November 21, 2024
Actualitat

La URV aprova un pla pioner per promoure el català en la recerca

El programa es proposa incentivar l’ús de la llengua pròpia en els TFM i millorar la valoració de la investigació en aquest idioma

El Consell de Direcció de la Universitat Rovira i Virgili (URV) va aprovar el 7 de novembre passat el Pla d’increment de la recerca en català (PIREC), elaborat per la Comissió de Política Lingüística, que és el primer d’aquestes característiques dut a terme per una universitat catalana, segons va anunciar dijous la URV. El document, que és una de les actuacions previstes al Pla de política lingüística de la URV per al 2023-2026, es proposa augmentar la presència del català en les activitats de recerca, de transferència del coneixement i de divulgació científica en aquesta universitat.

Entre altres accions, el PIREC vol incentivar l’ús de la llengua pròpia a les tesis doctorals i als Treballs de Final de Màster (TFM), millorar la valoració de la recerca en català i facilitar-ne la publicació, vetllar perquè les activitats de divulgació científica de la URV es duguin a terme preferentment en català, i sensibilitzar els agents implicats sobre aquests objectius.

Segons les dades del Gabinet del Rector de la URV, el català també ha tingut un retrocés important en les tesis doctorals els darrers anys. Així, el curs 2001-2002, un terç de les tesis doctorals de la URV (el 33,3%) eren en català, un 61,1% en castellà i un 5,5% en anglès. Vint anys després, en el curs 2021-2022, el català només està present en un 9,7% de les tesis, el castellà en un 28,7% i l’anglès en un 58,9%. El 2,7% restant correspon a altres idiomes.

La URV va presentar el PIREC dijous en la taula rodona L’increment del català a la recerca: reptes i noves oportunitats, moderat pel comissionat de Política Lingüística i Publicacions de la URV, José Antonio Moreno, en què van participar Marina Massaguer (sociolingüista i assessora en polítiques lingüístiques del Departament de Recerca i Universitats), Urbano Lorenzo (vicecerector de Política Científica i Projectes Interdisciplinaris de la URV), Maria Font (membre de la Comissió de Política Lingüística de la URV) i Joan Santanach (delegat del rector per a Política Lingüística a la UB).

Durant l’acte es va constatar la manca d’incentius dels investigadors catalans per publicar recerca en català en termes de carrera acadèmica, atesa la discriminació de què és objecte la llengua pròpia en les valoracions de l’Agència de la Qualitat Universitària (AQU). A més de la millora d’aquests criteris de valoració, també es van tractar altres línies d’acció, com ara publicar simultàniament en català i anglès (a través de la intel·ligència artificial) o generar més converses científiques especialitzades dins el domini lingüístic.

Foto: Taula ‘L’increment del català a la recerca: reptes i noves oportunitats’ / URV

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics