La Universitat Catalana d’Estiu homenatja Aina Moll

La UCE destaca el compromís social i polític amb la llengua de la filòloga desapareguda
La Universitat Catalana d’Estiu (UCE) de Prada de Conflent ha homenatjat aquest dilluns la filòloga i activista per la llengua Aina Moll, que va morir el 9 de febrer passat. L’acte ha comptat amb la presència de la secretària d’Universitat, Recerca i Política Lingüística del Govern balear, Agustina Vilaret, la directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, Ester Franquesa; la coordinadora científica de l’Institut Menorquí d’Estudis, Josefina ; Miquel Strubell, excap del Servei de Normalització Lingüística de la Generalitat; i Susanna Moll, neboda d’Aina Moll i senadora.
Vilaret ha remarcat “el coratge com a militant del país, i el compromís social i polític” de la lingüista amb el català i ha descrit Moll com “una pionera que va crear estructures imprescindibles per a la difusió i promoció de la nostra llengua en un dels moments més complexos de la nostra història”. Franquesa ha qualificat la fiòloga de “referent polític, lingüístic i cultural” de tots els territoris de parla catalana.
Nascuda a Ciutadella l’any 1930, Moll era llicenciada en Filologia Romànica per la Universitat de Barcelona (UB). Va ser la primera directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya i autora d’un gran nombre d’obres sobre la llengua catalana i també la francesa. Va fer també una tasca ingent en la difusió de l’obra d’escriptors catalans i d’arreu i de la cultura catalana.
Fundadora de l’Obra Cultural Balear (OCB) i membre del Grup Català de Sociolingüística, Moll va ser reconeguda amb la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya i el Premi Ramon Llull del Govern Balear.
Aquests darrers dies hem estat pel Conflent i el Rosselló. Tot és magnífic: els pobles, les flors, les senyeres, la catalanitat, la memòria històrica, etc. Hem viscut el País Català del nord. Però no hi hem trobat la nostra llengua…