Thursday, September 19, 2024
ActualitatDestacats

La Setmana del Llibre en Català es proposa atraure nou públic amb la Mercè

La 42a edició de la Fira comença divendres al Passeig de Lluís Companys de Barcelona

La Setmana del Llibre en Català engegarà aquest divendres una 42a edició marcada pel canvi d’emplaçament on s’hi havia estat els darrers anys, obligat per la celebració de la Copa Amèrica de Vela a Barcelona. L’organització té el repte de mantenir o superar l’èxit de l’edició de l’any passat, al Moll de la Fusta, que va aplegar 62.000 visitants, un 15% més que l’any anterior i va registrar un augment de les vendes del 20%.

Els responsables de l’esdeveniment, que es farà del 20 al 29 de setembre al Passeig de Lluís Companys, confien que la coincidència de dates amb les Festes de la Mercè i la ubicació cèntrica serveixin per atraure nou públic a la trobada anual d’estiu del llibre en català. Pel president de l’Associació d’Editors en Llengua Catalana, Ilya Pérdigo, la coincidència amb la Festa Major de Barcelona és “una oportunitat”  que espera que es tradueixi en “una col·laboració enriquidora entre el nostre festival i la Mercè, amb activitats conjuntes que amplificaran ambdues celebracions”.

El programa de La Setmana ofereix prop de 300 activitats per a tots els públics, que inclouen recitals poètics, concerts, debats, converses amb autors nacionals i internacionals, signatures de llibres i rutes literàries. La fira suposa la represa literària a Catalunya i l’inici de curs per al sector, amb la presentació de prop de cent novetats editorials d’adults, joves i infantils en diversos formats.

Una de les grans novetats de l’edició és el videopòdcast Trames, que neix amb l’objectiu de fer més visible el llibre en català. Es tracta d’un projecte de la Setmana i 3Cat que consisteix en un videpòdcast de vuit capítols de mitja hora de durada, amb converses amb escriptors sobre els grans temes universals que tracten els llibres. Cada capítol té un presentador diferent (Albert Om, Juliana Canet, Maria Nicolau, David Guzman, Fàtima Llambrich, Alba Riera, Marina Porras i Anna Guitart) que conversen amb escriptors com Sergi Pàmies, Regina Rodríguez Sirvent, Miquel Bonet, Adrià Targa, Laia Vilaseca, Maria Nicolau, Clara Queraltó, Jordi Puntí i Anna Pazos, entre d’altres.

La Setmana del Llibre en Català coincideix enguany amb el Dia Europeu de les Llengües, el dijous 26 de setembre, jornada en què es farà una taula rodona sobre traducció i plurilingüisme amb Jessica Zuan i Rory Williamson i moderada per Miquel Cabal, organitzada pel Consolat General de Suïssa a Barcelona, l’Institut Français, British Council, la Comissió Europea a Barcelona i l’Institut Ramon Llull. A més, es presentaran, traduccions d’altres autors com Judith Butler o clàssics com Edward Saïd, Virginia Woolf, Stefan Zweig, Lev Tolstoi o Nikolai Gogol traduït per Arnau Barios.

La situació del català tindrà també un espai a la Setmana el diumenge 22 de setembre de la mà de Plataforma per la Llengua, que organitza un debat on es parlarà de la situació de la llengua a la Catalunya Nord i a l’Alguer. Els organitzadors del festival de les variants dialectals de la llengua “Posa-hi l’accent”, que es farà del 27 al 29 de setembre a l’Espluga de Francolí, també hi seran presents amb un aparador a la fira barcelonina.

Els territoris de llengua catalana tindran un matí sencer cadascun destinat a presentar les publicacions i les novetats més destacades. Es presentaran les publicacions més recents d’Andorra, del País Valencià i de les Illes Balears.

També s’aprofitarà l’esdeveniment per celebrar el cinquantè aniversari d’El mecanoscrit del segon origen, de Manuel de Pedrolo, el centenari de la mort de Joan Salvat-Papasseit i del naixement de Vicent Andrés Estellés.

Foto: Un estand de la Setmana del Llibre en Català del 2023, al Moll de la Fusta / Raül G. Aranzueque

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics