Friday, April 4, 2025
Actualitat

La Plataforma per la Llengua denuncia la discriminació digital dels cecs catalanoparlants

L’entitat insta els fabricants a seguir l’exemple d’Apple, que ha incorporat el català a VoiceOver

La Plataforma per la Llengua ha denunciat que els cecs no poden fer servir el català en la gran majoria d’eines digitals que necessiten en la seva vida diària. L’entitat recorda que aquesta llengua continua exclosa de la gran majoria de programes que fan servir per dur a terme accions tan bàsiques com ara orientar-se, llegir etiquetes, escriure missatges o saber, per exemple, si els llums de casa són encesos.

Els cecs catalanoparlants -denuncia la Plataforma per la Llengua- han de renunciar a la seva llengua i recórrer a assistents de veu o sistemes de conversió a la grafia braille en castellà, francès o anglès. A més de no permetre que els usuaris s’hi comuniquin en català, el fet que aquests dispositius no incorporin la lectura en veu alta en aquesta llengua també dificulta que es puguin entendre els textos escrits en català perquè són llegits amb una pronunciació que no té en compte les característiques fonètiques de la llengua.

En el cas dels aparells de lectura de braille, la majoria surten de fàbrica sense incorporar la signografia braille catalana, tot i que l’organisme encarregat de vendre’ls, el Centre de Tiflotecnologia i Innovació (CTI), pertany a l’ONCE. Això fa que no sigui possible llegir ni imprimir arxius amb la signografia braille catalana i que els cecs l’hagin de llegir en altres llengües.

Segons explica l’entitat, fins ara, a petició dels usuaris, el CTI ha dissenyat i instal·lat un convertidor per al català en alguns aparells, com ara l’anotador braille Voice Sense. A més, el programa d’impressió en braille Duxbury també incorpora la llengua i compta amb una signografia braille correcta i actualitzada en català.

La Plataforma per la Llengua celebra que Apple hagi incorporat aquest estiu el català a VoiceOver, el principal lector de pantalla per a invidents, un fet que suposa “un gran pas endavant cap a la igualtat lingüística”. L’entitat anima la resta de fabricants a seguir els passos d’Apple.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics