La Llibreria Catalana de Perpinyà guanya el Premi Martí Gasull

L’establiment s’endú el guardó per la defensa de la llengua a Catalunya Nord
La Llibreria Catalana, l’única de Catalunya Nord especialitzada en llibres en català i de temàtica catalana, ha guanyat la VII edició del Premi Martí Gasull i Roig amb què la Plataforma per la Llengua reconeix la tasca a favor del català d’una persona o entitat. La victòria de la llibreria, fundada el 1986 per l’activista cultural Joan Miquel Touron, s’ha fet pública en la cerimònia d’aquest dilluns al teatre Poliorama de Barcelona, presidida pel president de la Generalitat de Catalunya, Quim Torra, que és qui ha lliurat el guardó a Joana Serra, representant de la llibreria. En l’acte també hi han participat diverses personalitats de la societat catalana com el president Carles Puigdemont, que hi ha intervingut per videoconferència, i del president d’Òmnium Cultural, Jordi Cuixart, que ha enviat un missatge de suport a la tasca de la Plataforma per la Llengua des de la presó de Lledoners.
La Llibreria Catalana, que havia estat triada finalista pel jurat del premi per la seva tasca de promoció del català en un territori on la llengua té una situació molt delicada, ha estat la més votada entre les més de 5.000 persones que han participat en la votació popular per triar el guanyador. Durant l’acte, presentat per la periodista Elisenda Carod, Serra ha reivindicat el coneixement mutu de nord i sud del país.
En l’acte s’ha destacat també la tasca d’Amical Wikimedia, organització independent i sense afany de lucre fundada el 2008 que promou principalment la Viquipèdia, enciclopèdia lliure escrita per voluntaris i de Gaming.cat, associació de jugadors de videojocs que creen continguts i promocionen el català en aquest àmbit.
Pel que fa al Premi Especial del Jurat, la guanyadora, Teresa Casals, de qui el jurat n’ha reconegut la “implicació amb l’escola catalana i la normalització lingüística”, ha denunciat “els atacs irracionals que rep constantment l’escola” i l'”Estat, que lluita per minimitzar la llengua”. El president de la Generalitat, Quim Torra, ha agraït la tasca de Teresa Casals i dels tres finalistes. Torra ha agraït també l’exigència en la “lluita compartida per la llengua” de les entitats perquè “si falla la llengua falla tot”, ha dit tot citant Pompeu Fabra.
Com en les darreres edicions, la gala del Premi Martí Gasull i Roig ha estat molt marcada per la repressió política que viu el país i la situació del presos polítics i exiliats, de qui el assistents n’han demanat la llibertat en diverses ocasions. La data de la gala ha coincidit, a més amb la sortida de la presó, hores abans, de l’exconsellera Dolors Bassa i de l’expresidenta del Parlament Carme Forcadell, en aplicació de l’article penitenciari 100.2. Forcadell, que va ser membre de l’executiva de la Plataforma per la Llengua, ha estat un dels membres del jurat del Premi Martí Gasull.
La delicada situació de la llengua arreu del domini lingüístic també ha estat molt present durant la cerimònia. “Som davant una emergència lingüística”, ha advertit el president de la Plataforma per la Llengua, Òscar Escuder, que ha fet un paral·lelisme amb el medi ambient. “El català no s’acabarà demà passat, però si no hi comencem a posar remei això acabarà en desastre”, ha manifestat Escuder.
L’acte ha comptat amb la intervenció del filòleg Pau Vidal i les actuacions musicals d’Ovidi 4 i Feliu Ventura, just ara que fa 25 anys de la mort del cantant i poeta alcoià Ovidi Montllor, la frase més celebrada del qual per l’audiència ha estat aquella de “ja no ens alimenten les molles, volem el pa sencer”.
A banda de reconèixer la tasca de persones i entitats en defensa del català, els guardons de la Plataforma per la Llengua homenatgen la persona que els dona nom: Martí Gasull i Roig, un dels fundadors i ànima de l’entitat, que va morir en un accident de muntanya a l’Himàlaia el setembre del 2012.