La llengua oculta dels esclaus dels EUA reviu a TikTok
Les xarxes socials s’omplen de vídeos divulgatius d’aquesta forma de comunicació clandestina dels afroamericans
La xarxa de vídeos TikTok ha aconseguit fer reviure la llengua Tut, una forma de comunicació clandestina que feien servir els esclaus afroamericans als Estats Units al segle XVIII per parlar entre ells sense que els entenguessin els esclavistes blancs. Segons explica NBC News, els vídeos de difusió d’aquesta llengua, en què cada lletra de l’alfabet anglès té un so diferent del que li correspon en aquest idioma, s’estan estenent per TikTok i per la resta de xarxes socials.
Els vídeos els van començar a difondre joves negres que volien reivindicar la causa i el llegat cultural dels seus avantpassats, però aviat s’hi van sumar ciutadans de diverses cultures, fet que ha causat controvèrsia. Alguns joves afromericans consideren que la llengua Tut, nom que provindria de la paraula anglesa talk, s’hauria de mantenir només entre els membres d’aquesta comunitat.
En tot cas, l’extensió d’aquesta forma de comunicació no s’ha aturat i ja hi ha parlants de Tut que l’ensenyen a través de Google Classroom, Discord i Instagram.
Abans de l’existència de les xarxes socials a internet, Gloria McIlwain, va publicar un manual de Tut en un llibre i a l’American Speech Journal, de la Universitat d’Alabama. McIlwain va explicar aleshores que havia sentit a parlar a la seva tia i al seu pare d’aquesta “llengua oculta” per la qual, segons el pare, el podrien haver matat.