La llengua ja és el principal motiu de discriminació a Catalunya
Una enquesta del CEO revela que l’idioma supera el lloc de procedència o la nacionalitat com a primera raó de greuge i mostra un creixent pessimisme sobre l’ús del català
La llengua s’ha convertit en el principal motiu de discriminació a Catalunya, segons la segona onada de l’Enquesta longitudinal del Panel Ciutadà de Catalunya, del Centre d’Estudis d’Opinió (CEO) publicada aquest divendres. D’acord amb el sondeig, el 42% de les persones que es van sentir discriminades a Catalunya el 2024 ho van ser per motiu de llengua, 2 punts més que el 2023. La discriminació lingüística supera la provocada pel lloc de procedència o nacionalitat (41%), que encapçalava el rànquing el 2023 i ara és en segon lloc amb un 38% dels ciutadans que esgrimeixen aquesta raó.
En el llistat de motius de discriminació hi ha en tercera posició l’aspecte físic (22%), en quart lloc l’origen ètnic o cultural (22%) i en cinquè el sexe o gènere i la identitat de gènere.

Les dades del CEO confirmen la tendència dels darrers anys que assenyalen que els catalanoparlants cada cop són més conscients de la vulneració dels seus drets lingüístics. L’Informe de l’Observatori de les Discriminacions a Barcelona 2023 de l’ajuntament de la capital catalana, fet públic el setembre passat, revelava que el nombre de casos de discriminació denunciats per parlar en català a Barcelona va augmentar aquell any un 38,9 %. L’ús de la llengua se situava com a quart motiu de discriminació per darrere de les discriminacions racistes i xenòfobes, per motiu de salut i LGTBIfòbiques. El 100% de les incidències identificades per l’Oficina per a la No Discriminació (OND) i la Taula SAVD van estar vinculades a l’ús del català.
Les queixes dels ciutadans per la vulneració dels seus drets lingüístics han augmentat els darrers anys en àmbits com la sanitat i la universitat.
L’estudi del CEO també recull l’opinió dels catalans respecte de l’ús de la llengua pròpia. El 52% dels enquestats creu que el català ara es fa servir menys que fa cinc anys (3 punts més que el 2023) i un 48% pensa que es parlarà menys d’aquí a cinc anys que ara (també 3 punts més que el 2023).
Foto: Keira Burton / Pexels