La llengua franca de l’Àfrica
Creix la demanda perquè el swahili esdevingui la llengua panafricana i es deixi enrere la preponderància dels idiomes colonials
El swahili, una llengua parlada per més de 200 milions de persones, segons la Unesco, està en procés de convertir-se en la llengua franca de l’Àfrica i desbancar d’aquest paper llengües colonials com l’anglès i el francès. Al llarg de les darreres dècades hi ha hagut diverses iniciatives per mirar de fer d’aquest idioma la llengua panafricana i ara la qüestió s’abordarà durant la 14a Conferència de l’Associació Est-Africana de la Comunicació (EACA) que es farà del 28 al 30 d’agost propers a la universitat de Dar es Salaam, a Tanzània.
Aquesta llengua bantu, parlada a l’Àfrica Oriental, ja va ser designada com a llengua de treball oficial de la Unió Africana l’any 2022 i la Unesco va decretar el 7 de juliol Dia Mundial del Swahili. En la conferència de l’EACA, titulada L’Àfrica i el seu diàleg mundial sobre els mitjans i la comunicació, es tractaran diversos temes com el periodisme i la intel·ligència artificial i es preveu que el paper del swahili al continent també serà una qüestió rellevant.
Els darrers anys hi ha hagut a l’Àfrica una presa de consciència creixent de la necessitat de deixar enrere la preponderància de les llengües colonials. Països com Nigèria, amb l’anglès; o el Marroc i Algèria, amb el francès, estan apostant per potenciar les llengües autòctones en els usos oficials i, sobretot, en el sistema educatiu.
Foto: 13a Conferència de l’Associació Est-Africana de la Comunicació de l’any 2023 / EACA