La llengua base de les escoles valencianes es decidirà entre el 25 de febrer i el 4 de març
Sindicats i entitats intensifiquen la pressió contra l’“arraconament” del valencià i denuncien pressions contra la defensa de la llengua pròpia en l’ensenyament
La Conselleria d’Educació de la Generalitat Valenciana ha anunciat aquest dilluns les dates en què es farà la consulta de la llengua base dels centres d’ensenyament, que determinaran si la majoria de les classes es fan en valencià o en castellà. El procés es farà, segons recull el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV) entre el 25 de febrer i el 4 de març.
La llengua base –ha dit la Conselleria– serà la que “tindrà més pes i més presència en l’ensenyança i, si és el cas, la que s’utilitzarà perquè l’alumnat aprenga a llegir i escriure, en 2n cicle d’Infantil i els dos primers cursos de Primària”. “En qualsevol cas, el sistema serà equilibrat, amb una diferència del 20 % entre una llengua i l’altra. Es tracta que tot l’alumnat tinga un domini del castellà i valencià en finalitzar l’etapa educativa obligatòria”, ha assenyalat el conseller, José Antonio Rovira. “S’ha acabat el temps en què l’administració decidia la llengua en què estudiaven els xiquets i les xiquetes de la Comunitat Valenciana. La planificació lingüística es farà, per primera vegada, a partir de la voluntat expressada per les famílies. Esta consulta els dona veu i capacitat de decisió i el resultat de la consulta serà el que estes decidisquen”, ha afegit Rovira.
La major part de la comunitat educativa, però, nega que fins ara les famílies no decidissin el projecte lingüístic de centre. Fins ara, l`’èstablia el Consell Escolar, en el qual també hi ha representades les famílies, i els pares podien triar una escola o una altra en funció, entre altres coses, d’aquest projecte, cosa que d’ara endavant no passarà.
Els sindicats de l’ensenyament i les entitats en defensa del valencià denuncien que al darrere d’aquesta consulta hi ha l’objectiu d’”arraconar” la llengua pròpia, que viu un accelerat procés de minorització en el seu territori. Durant els darrers mesos, han organitzat un gran nombre de trobades amb les famílies per explicar-los l’impacte negatiu per a l’aprenentatge del valencià de l’anomenada “llei de llibertat educativa”, aprovada per PP i Vox i han fet campanya perquè els pares escullin el català.
També critiquen que el govern hagués fet coincidir el període d’al·legacions a la llei amb les vacances escolars de Nadal. Tot i això, es van presentar més de 4.000 al·legacions contra la consulta. De les 4.145 al·legacions que la Conselleria d’Educació va rebutjar, la immensa majoria, 4.111, demanaven, directament, la retirada del pla.
Atacs a la “llibertat d’expressió”
Famílies pel Valencià, una associació que aplega més de 7.000 famílies, ha anunciat que continuarà amb la seva campanya a favor del valencià a l’escola i ha denunciat “pressions” de la inspecció educativa i atacs a la “llibertat d’expressió” amb actes com la retirada de pancartes a favor del valencià als centres educatius.
El Sindicat de Treballadores i Treballadors de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha alertat que amb aquesta consulta hi ha en joc “el futur de l’ensenyament en valencià” i la “supervivència de la nostra llengua en el conjunt de la societat” i també ha denunciat les pressions de la inspecció educativa. El sindicat ha convocat una assemblea urgent per a aquest dimarts a les 18h. 11 de febrer a les 18h.
Foto: Alumnes en una escola / GVA