La justícia confirma la prohibició de fer servir el català als plens municipals de la Catalunya Nord si no s’hi intervé primer en francès
Els batlles de cinc ajuntaments i Òmnium Cultural portaran el cas al Consell d’Estat i, si cal, a les institucions europees
El Tribunal d’Apel·lació de Tolosa de Llenguadoc ha confirmat la prohibició de fer servir el català als plens municipals de cinc ajuntaments de la Catalunya Nord, tret que primer es faci la intervenció en francès i després es tradueixi al català. El tribunal rebutja, d’aquesta manera, el recurs que havia presentat l’ajuntament d’Elna contra la sentència del Tribunal Administratiu de Montpeller, que el maig de l’any passat va anul·lar les modificacions del reglament dels consistoris d’Elna, Tarerac, els Banys, Portvendres i Sant Andreu de Sureda perquè es pogués parlar en català en els plens.
El tribunal de Tolosa de Llenguadoc ha justificat la seva decisió amb l’argument que intervenir en català en els plens infrigeix l’article 2 de la Constitució francesa, que estableix que el francès és la llengua de la República. Es tracta d’una argument recurrent de la justícia francesa, que ha fet que les entitats de defensa de les llengües minoritzades per França hagin demanat, de forma reiterada, la modificació d’aquest punt de la Carta Magna.
Batalla judicial
Els batlles dels cinc municipis han anunciat que plantaran cara al nou revés judicial. Tots cinc s’han reunit aquest dijous amb el president d’Òmnium Cultural, Xavier Antich, a Perpinyà, i han acordat portar el cas, conjuntament, al Consell d’Estat francès. “El Tribunal de Tolosa ha decidit condemnar el català a ser una llengua subalterna, una llengua de segona, una llengua que només es pot utilitzar als ajuntaments com una traducció del francès, sense cap valor administratiu”, ha lamentat Antich. “Òmnium i els alcaldes de la Catalunya Nord ens enfrontem directament a l’estat francès en la defensa de l’ús sense discriminacions del català als ajuntaments i el seu reconeixement”, ha dit el president de l’entitat, que ha afegit que els batlles i Òmnium Cultural presentaran “la batalla judicial per defensar el dret a utilitzar el català sense discriminacions en qualsevol espai públic i també als plens dels ajuntaments”.
Els batlles i l’entitat estan disposats a esgotar “totes les vies” que tenen a l’abast perquè el català es faci servir amb normalitat en els consistoris i, si cal, traslladaran el cas a les institucions europees.
Foto: Reunió d’Òmnium Cultural amb els batlles de la Catalunya Nord a Perpinyà / Òmnium Cultural