La immersió en català avança a les Illes Balears
El projecte de llei d’educació fixa un mínim del 50% en la llengua pròpia a l’escola
El govern de les Illes Balears ha aprovat aquest dimecres, en un consell extraordinari, el projecte de llei d’educació, la primera norma educativa balear, que defineix el català com a llengua vehicular de l’ensenyament i fixa un mínim del 50% d’ús en l’horari escolar.
El projecte de llei recull el llegat del Decret de mínims, aprovat pel Partit Popular el 1997, que garantia el mínim del 50% d’ús de la llengua pròpia a les aules, i afegeix que les escoles podran posar en marxa un model d’immersió lingüística si ho volen perquè el català “mantingui la funció de referència i de cohesió social”.
El primer esborrany del projecte de llei que va presentar la Conselleria d’Educació, el 2019 no establia cap presència mínima del català a les aules i es limitava a assenyalar que aquesta llengua havia de ser “vertebradora de l’ensenyament” i l’idioma “d’ús normal i general en les comunicacions i en l’àmbit administratiu”. MÉS per Mallorca, però, va amenaçar amb votar contra la llei si no es garantia una presència important del català.
El coordinador de MÉS per Mallorca, Antoni Noguera, es mostra ara satisfet perquè el projecte de llei “blinda el català a les aules”. La diputada del PP Núria Riera, en canvi, ha assenyalat que s’han de consensuar unes “línies vermelles” com “la llibertat d’escollir la llengua materna en el primer ensenyament”.
La nova llei d’educació es preveu que s’aprovi a finals d’aquest any o al gener del vinent.