Tuesday, April 1, 2025
Actualitat

La Generalitat estudia recuperar els incentius als jutges perquè facin servir el català

El nombre de sentències en la llengua pròpia a Catalunya ha passat del 20% a principis dels 2000 al 5,3% actual

ACN

El Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya estudia recuperar els incentius econòmics per a jutges i funcionaris judicials que escriguin en català els documents judicials per tal d’augmentar l’ús de la llengua pròpia, que actualment està per sota del 6% en les sentències. Així mateix, també s’impulsarà una bonificació per als advocats privats, cosa que actualment ja es fa amb els advocats d’ofici, que perceben 25 euros més per cada cop que inicien les actuacions judicials en català, per la qual cosa el departament gastarà 500.000 euros aquest any. Justícia ho ha anunciat aquest dilluns en el marc d’un paquet de mesures per augmentar la presència del català a la justícia.

Amb aquesta mesura es pretén recuperar percentatges d’ús del català que es van assolir a principis dels anys 2000 de fins al 20% de sentències en català gràcies a un programa d’incentius econòmics que retribuïa aquest ús de la llengua a jutges, fiscals i funcionaris judicials.

Aprofitant l’avenç de la intel·ligència artificial (IA) el Departament de Justícia i l’Entitat Autònoma del Diari Oficial i de Publicacions (EADOP) ha traslladat al Consell General del Poder Judicial (CGPJ) una proposta perquè el seu Centre de Documentació Judicial –repositori de sentències judicials– pugui traduir-se automàticament al català (o al castellà si estan escrites originàriament en català). Aquesta traducció seria possible gràcies al traductor jurídic que s’està desenvolupant al Departament de Justícia i seria consultable a través del Portal Jurídic.

En el capítol tecnològic, el Departament també està desenvolupant, amb ajuda de fons europeus, la textualització de les vistes orals que permetrà localitzar i transcriure els textos catalans dels àudios resultants de les vistes.

Una altra de les mesures consistirà a impulsar que el coneixement del català sigui un  mèrit en el procés de selecció dels membres de la carrera judicial. Actualment el català es considera un mèrit en la fase de tria de destí, un cop superat el procés selectiu. El que ara es proposa és que el català pugui ser un mèrit en el cas que es creï una nova fase de mèrits dins de l’accés a la judicatura, que actualment selecciona els seus membres en una única fase d’exàmens de coneixement jurídic. Cal recordar que la formació lingüística i especialitzada a través del Centre d’Estudis Jurídics i Formació Especialitzada (CEFJE) és una de les primeres propostes que es fan als nous professionals que s’incorporen a l’administració de justícia a Catalunya, així com l’acompanyament a través dels serveis lingüístics del departament. En matèria de formació lingüística també s’està oferint formació de català a tots els fiscals de l’Estat a petició de la Fiscalia General de l’Estat.

El conseller de Política Lingüística, Francesc Xavier Vila, i la secretària general del departament de Justícia, Maite Casado, han exposat les dades sobre l’ús de la llengua catalana a l’àmbit de justícia, com el nombre de sentències redactades en català, que se situen en el 5,3%, o els documents d’inici dels procediments en català que el 2024 van ser d’un 5,6%.

Garantir els drets lingüístics

En paraules del conseller Vila, “el fet que en el 80% dels casos en què es demana explícitament la tramitació en català d’un procediment judicial, aquesta opció s’incompleixi és una mostra de la profunda irregularitat lingüística del sistema judicial a Catalunya”. “El 80% de la nostra societat sap parlar català, inclosos el 50% de les persones nascudes a l’estranger. És urgent que l’administració de justícia assumeixi la realitat de la societat per a la qual treballa i que els operadors judicials garanteixin els drets lingüístics de la població. I això vol dir que el català ha de passar de ser oficial de iure a ser-ho plenament de facto a l’administració de justícia”.

El conseller de Justícia i Qualitat Democràtica, Ramon Espadaler, ha afirmat que es proposen revertir la tendència a la baixa de l’ús del català a l’administració de justícia i confia que l’aplicació del paquet de mesures serà eficaç per millorar les taxes d’ús del català actualment i ha emplaçat els assistents a treballar plegats en la mateixa direcció. Espadaler ha subratllat que per fer aquest canvi de tendència “cal la cooperació i la complicitat” dels agents jurídics així com dels col·legis professionals d’advocats, procuradors i de notaris.

Foto: Reunió de la Taula pel Pacte Nacional per la Justícia / Departament de Justícia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics