La FOLC engega una campanya per la reciprocitat dels mitjans en català
Reclama als governs més cooperació per reforçar l’espai de comunicació en la llengua comuna
La Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) ha posat en marxa una campanya per reclamar la reciprocitat dels mitjans de comunicació públics en català arreu dels territoris de parla catalana. En un acte al Col·legi de Periodistes de Catalunya, a Barcelona, la federació ha reclamat que Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears recuperin un múltiplex públic que permeti la reciprocitat en les emissions de les tres cadenes.
Ho ha fet en un manifest en què recorden que en la darrera dècada els respectius governs han signat acords institucionals per a la reciprocitat dels senyals televisius, com el del govern català i balear del 2009 i el dels governs valencià i català el 2016, que han donat un fruit molt escàs, de manera que, a hores d’ara, només hi ha reciprocitat televisiva limitada entre els senyals de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) i IB3.
La FOLC ja va presentar al febrer unes al·legacions al Plan técnico Nacional de la TDT, que fixa les condicions de la migració de les freqüències dels canals de TDT des de l’actual banda de 700 MHz fins a les seves noves ubicacions. Basant-se en la legislació espanyola, informes tècnics i la normativa europea, l’entitat va reclamar un múltiplex que permeti la reciprocitat entre els mitjans de comunicació de les Illes Balears, el País Valencià i Catalunya.
La federació va recordar, en aquella ocasió, que la reciprocitat dels tres canals de televisió és reclamada tant per la societat civil com pels governs de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears, que han arribat a acords perquè la reciprocitat es faci efectiva. També va argumentar, en les seves al·legacions, que la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) reconeix que hi ha canals disponibles i que, per tant, aquesta no pot ser una excusa per no alliberar-lo.
La FOLC recorda que el dret de reciprocitat està avalat per la Carta europea de les llengües regionals i minoritàries (Celrom), ratificada per l’Estat espanyol, demana més col·laboració dins de l’espai de comunicació en català i fa una crida a les tres corporacions a fer tot el possible per oferir els seus continguts en totes les plataformes de difusió en línia (serveis IPTV, OTT, HbbTV) en tots els territoris de parla catalana per facilitar la reciprocitat en les televisions connectades i altres pantalles digitals.
Els tres governs han posat en marxa els darrers mesos diversos projectes de continguts compartits i de col·laboració en l’espai d’internet com el canal Bon Dia TV, de TV3 i IB3, però la FOLC demana intensificar la cooperació entre les administracions per reforçar l’espai de comunicació en català, especialment el destinat al públic infantil i juvenil.
La campanya es presentarà properament a Palma i a València i, paral·lelament, ja està en funcionament a internet amb una sèrie de vídeos protagonitzats per personalitats d’arreu del territori lingüístic català. La FOLC convida, a més, tots els ciutadans a adherir-se al seu manifest a través d’aquest formulari.