La FOLC defensarà el català davant el procés d’“assimilació lingüística”
La federació d’entitats alerta que els anuncis fets per la dreta i l’extrema dreta recorden als “temps foscos de la dictadura”
El Secretariat de la Federació d’Organitzacions per la Llengua Catalana (FOLC) ha anunciat, en un comunicat, que farà una “defensa ferma, decidida i activa de la llengua catalana a tots els territoris del nostre domini lingüístic” arran del resultat de les eleccions del 28 de maig, que “han canviat el mapa polític de l’Aragó, Illes Balears i País Valencià amb acords de governs autonòmics i locals entre el PP i VOX”.
La FOLC veu aquests acords com una “declaració contrària a la sostenibilitat del català com a llengua viva” amb “declaracions maniquees com la ‘llibertat d’elecció de llengua’ en l’educació o el falsejament de la realitat amb paraules com ‘policia lingüística’” que “demostren intencions obertament agressives contra la llengua catalana”. “Aquestes polítiques contribueixen a accelerar el procés d’assimilació cultural i lingüística, un procés que tots dos partits i les seues entitats afins han promogut activament des de fa anys”, alerta la FOLC.
La federació que agrupa entitats de tots els territoris de parla catalana considera urgent i imprescindible fer unes polítiques lingüístiques actives que serveixin per impulsar “un autèntic procés de normalització lingüística i alhora trencar el procés d’involució que hi patim”. Els acords de govern signats a les Illes Balears i el País Valencià per PP in Vox i les declaracions fetes a l’Aragó per aquests mateixos partits són “un clar atemptat contra l’ús i l’ensenyament de la nostra llengua” i contra els drets lingüístics dels catalanoparlants, que recorden els “temps més foscos” de la història recent: “la dictadura”.
La FOLC engegarà una campanya a favor de l’ús del català a tots els àmbits, especialment a l’ensenyament, xarxes socials i el sector audiovisual i treballarà per coordinar les seves actuacions amb les institucions i entitats de defensa de la llengua i cultura per plantar cara als atacs al català en cadascun dels territoris. El Secretariat de la FOLC es reunirà al setembre per aprofundir en l’anàlisi de la situació sociolingüística i política i per concretar la resposta en funció del desenvolupament de les primeres actuacions dels diferents governs locals i autonòmics i dels resultats de les eleccions del 28 de juny.
Foto: Manifestació a favor de l’escola en català a Barcelona / R.G.A.