Monday, March 31, 2025
ActualitatDestacats

La consulta de Mazón fa aflorar la demanda de valencià a les zones castellanoparlants

L’informe del sindicat STEPV sobre la votació de l’idioma base a l’ensenyament destaca l’interès creixent de l’escola concertada per la llengua pròpia i la fragmentació per territoris

El sindicat de l’educació STEPV ha fet públic aquest dijous un informe sobre la consulta de la llengua base a les escoles del País Valencià que destaca que la votació feta pel govern de Carlos Mazón per “arraconar” la llengua pròpia ha acabat fent aflorar una demanda per l’ensenyament en valencià superior al que l’executiu donava per fet. L’STEPV destaca el fet que “en la majoria de les comarques castellanoparlants la demanda d’ensenyament en valencià és notable i s’ha capgirat la política de la Conselleria de «prohibir» el valencià com a llengua vehicular en aquestes comarques”. En aquesta zona, on els alumnes poden acollir-se a l’exempció de valencià, el 31,82% de les famílies ha triat el valencià com a llengua base.

L’informe, elaborat a partir de les dades facilitades per la Conselleria d’Educació, comparats amb els informes sobre la situació de l’ensenyament en valencià, elaborats pel sindicat, especialment els de 2011 i 2016, revela que es manté una “triple fragmentació” en el sistema educatiu respecte a l’ús vehicular de les llengües: territorial, per etapes i per xarxa pública concertada. “Tanmateix, la gran novetat és que, respecte de l’oferta d’ensenyament en valencià en el sistema de línies, la demanda s’ha incrementat en tots els àmbits i ha arribat a ser majoritària en tot el sistema educatiu: 50,53% en valencià i 49,47% en castellà”.

Percentatge de vots a favor del valencià per comarques / STEPV

El sindicat remarca que, tot i que a les escoles concertades el castellà s’ha imposat al valencià en la consulta (un 60% de les famílies de la pública han triat valencià contra el 30,12% en la concertada), els resultats són molt bons per a la llengua pròpia a les dues xarxes. “En concertada només s’oferia un 7% d’ensenyament en valencià i ara la demanda és del 30%, un creixement espectacular”, subratlla el sindicat, que ho considera “una novetat molt destacable” en relació a l’anterior sistema de línies.

La fragmentació també es produeix per territoris i com més al nord més valencià s’ha triat: Castelló (70,50%), València (57,84%) i Alacant; i per etapes: el valencià és majoritari a infantil (53,81%) i primària (50,68%) i a secundària baixa al 47%.+

El sindicat celebra “la mobilització social pel valencià” que ha provocat aquesta consulta i el fet que s’hagin “capgirat els intents del govern d’arraconament de la nostra llengua en el sistema educatiu”.

L’informe fa diverses propostes per millorar el coneixement del valencià al sistema educatiu com ara recuperar l’ensenyament en valencià, sense percentatges limitadors, consolidar i estendre l’ensenyament en la llengua pròpia a la secundària, batxillerat i cicles formatius i eliminar l’exempció del valencià en els territoris de predomini lingüístic castellà i preveure una presència ascendent d’assignatures en valencià a mesura que s’avança amb l’edat i els cursos.

L’STEPV recorda que l’informe es completarà quan s’hagin configurat les unitats a cada centre educatiu d’acord amb el resultat de la consulta a cada nivell del centre.

Foto: Izhar Ahamed / Pexels

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics