Thursday, September 19, 2024
Actualitat

La comunitat educativa avisa Mazón que “la llengua no es toca”

Milers de persones es mobilitzen contra la llei de “llibertat educativa” del PP i Vox que arracona el valencià en la jornada de vaga de l’ensenyament al País Valencià

Milers de persones han sortit aquest dijous als carrers del País Valencià per manifestar-se contra la llei de “llibertat educativa” del govern del Partit Popular i Vox en una jornada de vaga convocada per la Plataforma per l’ensenyament públic, que aplega sindicats, families i entitats a favor de l’educació pública i en valencià.

“La llengua no es toca” ha estat un dels lemes més corejats en una mobiltizació multitudinària que suposa el primer avís de gran magnitud a l’executiu de dreta i extrema dreta contra una llei que pretén arraconar el valencià a les aules, especialment a les zones de predomini lingüístic castellà. “La nova llei d’educació significarà el retrocés del valencià a l’escola i la segregació de l’alumnat en un mateix centre”, ha denunciat la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó, encarregada de llegir el manifest de la plataforma unitària.

La marxa més nombrosa ha estat la de València, que ha acabat al davant del Palau de la Generalitat, des d’on s’ha exigit la dimissió del conseller d’Educació, José Antonio Rovira, que ha qualificat la vaga de “fracàs” i l’ha atribuïda a una maniobra de cara a les eleccions al Parlament Europeu del 9 de juny. El govern de Carlos Mazón ha xifrat el seguiment de la vaga en un 18%, un 68%, segons els organitzadors.

En tot cas, la jornada de dijous, la primera vaga educativa no universitària des de fa deu anys, ha suposat un avís contundent al govern valencià de l’oposició que es trobarà al carrer i als centres educatius a les seves polítiques, especialment a la llei de “llibertat educativa”, actualment en tramitació.

La Plataforma per l’ensenyament públic denuncia que “la llei que proposa PP-VOX agreuja encara més la situació de bilingüisme asimètric” que hi ha al País Valencià i assenyala que per corregir-lo “són necessàries actuacions de compensació per la llengua pròpia i oficial que es troba en situació de minorització tant a nivell de planificació educativa com a nivell d’usos”. Sindicats, famílies i entitats també denuncien les retallades en educació i l’establiment del districte únic per “segregador”.

També ha alertat del risc del projecte de llei per a la llengua un informe de la Universitat de València, que considera el text “un clar retrocés” en “l’ordenament de l’educació plurilingüe” i remarca que l’anomenada “llibertat d’elecció lingüística” vulnera “els drets dels valencianoparlants”.

Foto: Manifestació contra la política educativa del govern valencià a València / Escola Valenciana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics