La certificació de valencià ja és automàtica
Més de 337.000 persones poden obtenir ja la convalidació del certificat de llengua en funció del resultat dels estudis reglats, una mesura fortament criticada per sindicats i entitats
Prop de 4.000 persones de les 337.000 que poden fer-ho han sol·licitat l’obtenció del certificat automàtic de valencià en les tres primeres hores del procés, segons ha informat la Conselleria d’Educació, Cultura, Universitats i Ocupació aquest dimarts, dia a partir del qual es pot fer aquest tràmit en virtut de l’anomenada “llei de llibertat educativa” aprovada pel PP i Vox.
El B2 s’acreditarà als estudiants que hagin superat la matèria de valencià en els dos cursos de Batxillerat i el C1 en el cas dels qui hagin superat la matèria de valencià els dos cursos de Batxillerat amb una mitjana de l’assignatura igual o superior a 7, o en obtenir una qualificació igual o superior a 7 en l’assignatura de valencià en la Prova d’Accés a la Universitat (PAU). El reconeixement es fa de manera retroactiva per a tots els alumnes que hagin finalitzat els estudis corresponents a ensenyaments LOE. D’aquesta manera, podran obtenir el certificat els alumnes que van acabar l’ESO i adults des del curs 2008-09, així com els qui van concloure Primària i Batxillerat, i els que van fer la Prova d’Accés a la Universitat, des del curs 2009-10.
El director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez, ha destacat que la mesura té un doble objectiu, “d’una banda pretén incentivar l’estudi de l’assignatura de valencià, sobretot en zones castellanoparlants, perquè l’alumnat no sol·licite l’exempció de l’avaluació i la qualificació. D’altra banda, és una mesura de justícia, que equipara el nostre alumnat amb el d’altres comunitats autònomes que així ho tenen establit”. El president valencià, Carlos Mazón, ha valorat la mesura com una qüestió de “justícia”, de “mèrit” i de “convivència i reconeixement d’una llengua que ha estat imposada massa temps”, en referència al valencià.
El Sindicat de Treballadors i Treballadores de l’Ensenyament del País Valencià (STEPV) ha carregat contra la mesura “perquè converteix els centres educatius i, especialment, el professorat de Valencià en expedidors de certificats, una funció que no correspon al sistema educatiu”. STEPV ha recordat que ja es va fer una recollida de signatures, juntament amb Escola Valenciana i l’Associació Cívica per la Llengua El Tempir, quan el govern del Botànic va llançar aquesta mateixa proposta el maig de 2023. Aleshores van aplegar 2.000 firmes en contra de la mesura i un 60% dels departaments de Valencià dels centres educatius es van sumar a la protesta.
“Ara s’ha materialitzat aquesta proposta gràcies a la mal anomenada llei de “llibertat educativa”, diu el sindicat, que lamenta que la certificació automàtica de valencià no té en compte criteris educatius, pedagògics, lingüístics o sociolingüístics, ni respon als paràmetres del Marc Europeu comú de referència per a les llengües (MECR), l’estàndard internacional per avaluar el nivell dels idiomes.
Segons STEPV, l’automatització dels certificats de valencià “trasllada al professorat de valencià una responsabilitat que no li correspon i una pressió terrible davant famílies i alumnat”. A més, propiciarà “greuges comparatius i pràctiques discriminatòries entre centres de tota mena” perquè “l’aplicació de la mesura serà molt diferent segons la comarca i la titularitat del centre”.
El sindicat recorda que ja hi ha altres organismes que acrediten títols com les escoles oficials d’idiomes (EOI), la Junta Qualificadora de Coneixements de Valencià (JQCV) i la Comissió Interuniversitària d’Estandardització d’Acreditacions de Coneixements de Valencià (CIEACOVA) i avisa que la mesura “repercuteix negativament en el prestigi social del valencià i no contribuirà al seu ús social, aspecte sobre el qual cal una intervenció real i urgent per a evitar el greu retrocés social del valencià”. L’organització assenyala que en en altres territoris del domini lingüístic on s’han aprovat mesures semblants “els resultats han estat ben negatius per a la llengua”.
STEPV prepararà noves accions de rebuig a la mesura i per continuar mobilitzant els professors contra la “mal anomenada llei de llibertat educativa”.
Foto: El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón / GVA