Thursday, November 21, 2024
INICIATIVES

La CAL fa les Amèriques

El programa de promoció del català a través de la conversa Xerrem s’estén al continent americà

La Coordinadora d’Associacions per la Llengua (CAL) ja fa molts anys que duu a terme el projecte Xerrem Junts, amb diferents modalitats adaptades a totes les necessitats, pensat perquè els qui no tenen prou ocasions de parlar català i en volen millorar el nivell ho puguin fer en una conversa desenfadada, però, alhora ben guiada des del punt de vista didàctic, amb altres persones amb les mateixes inquietuds. El projecte de la CAL ha donat molt bons resultats i, des de fa uns anys, ha traspassat fronteres i s’ha estès al continent americà.

El salt ha estat possible gràcies a la tecnologia, les videoconferències que tanta volada van agafar durant la pandèmia de la Covid-19, i a la tasca entusiasta d’un grapat de voluntaris, que des de fa vuit mesos han fet possible que aprenents de català de diversos punts d’Amèrica es trobin virtualment un cop a la setmana per parlar en la llengua de Pompeu Fabra.

A hores d’ara hi ha una dotzena de participants repartits en tres grups diferents: el nivell Junts, el més bàsic; el Junts Avançat; i el Xerrem, que és el de més nivell, que són conduïts per Rodrigo Alves, Helena Cordón i Sergi Blasi.

Rodrigo Alves és un brasiler de Rio de Janeiro, que, com passa amb molts aprenents de català de l’exterior, va entrar en contacte amb la llengua gràcies al Barça. Alves explica que es va convertir en un fidel seguidor de l’equip blaugrana l’any 2005, quan l’equip de Frank Rijkaard, liderat per Ronaldinho, practicava aquell jogo bonito que va enamorar tot el planeta futbol. Tres anys abans, el 2002, Alves ja havia començat a sentir curiositat per Catalunya, aquell país sense estat que es va enfrontar al Brasil en un partit de futbol el 18 de maig, en vigíles del Mundial que va acabar guanyant la selecció canarinha. Les garrotades del Primer d’Octubre del 2017 contra els votants en el referèndum de Catalunya el van acabar de fer empatitzar del tot amb la causa catalana.

Alves va començar a aprendre català el 2006 i ara, no només el parla amb fluïdesa, sinó que comparteix els seus coneixements a través del programa Xerrem Amèrica. “Vaig aprendre català en línia, llegint notícies del Barça, buscant informació de Barcelona, de Catalunya i de músics com Serrat, Blaumut i els Catarres i participant en fòrums d’internet”, rememora Alves. El seu coneixement de la llengua i l’interès per Catalunya el van animar a crear blogs, webs i canals de Youtube en què feia -i fa encara- difusió de la cultura i la societat catalana com Un brasiler molt català, el portal de notícies en portuguès Aqui Catalunha i el canal de YouTube Llengua viva.

Tot i la seva intensa activitat, Alves ha trobat un espai per participar en el Xerrem Amèrica, juntament amb Helena Cordón i Sergi Blasi, amb qui també han posat en marxa el Catalonia parla, un format semblant al Xerrem Amèrica, adreçat als membres de l’Associação Cultural Catalonia, l’únic casal català del Brasil, situat a São Paulo.

Alves explica que els participants al Xerrem Amèrica són de perfils i orígens molt diversos. “N’hi ha que tenen arrels catalanes, però molts no. Són acadèmics que troben aquí un lloc on poden conversar i no només estudiar gramàtica”, explica Alves, que afegeix que, a més, s’ho passen molt bé: “Les sessions són, en principi, de quaranta minuts, però, de vegades ens hi estem una hora i mitja i, fins i tot, dues”.

Els impulsors d’aquesta iniciativa, que replica el projecte Xerrem Junts, dirigit per Jordi Esteban, esperen que hi hagi una segona temporada del Xerrem Amèrica. “Volem, sobretot, presentar-lo al Departament d’Exteriors de la Generalitat de Catalunya com una eina que ha tingut èxit pel que fa a la difusió i pràctica oral del català a l’exterior, cosa que enfortiria la CAL, sobretot des del punt de vista econòmic, pel que fa a subvencions adreçades a projectes de difusió de la llengua catalana”, reclama Alves, que diu que se sent “més català que brasiler”, tot i que encara no ha estat mai a Catalunya.

Foto: Trobada virtual dels impulsors del Xerrem Amèrica / CAL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics