Ja es pot votar el neologisme del 2021
Les paraules candidates reflecteixen els canvis en la societat
L’Observatori de Neologia de la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) han obert el procés participatiu per triar el neologisme de l’any 2021 i han presentat les deu paraules candidates: antivacunes, cisgènere, cronificar, disfòbia, distòpic-a, edatisme, monodosi, negacionisme, podcast i presencialitat.
Com cada any, els mots triats estan molt vinculats als canvis socials. La pandèmia del coronavirus i les seves conseqüències van fer que l’any passat totes les paraules candidates hi estiguessin relacionades. Enguany també n’hi ha que reflecteixen aquesta realitat, però també d’altres de debats actuals com la diversitat sexual i de gènere i la tecnologia.
La votació de la vuitena edició del neologisme de l’any va començar l’1 de desembre i es tancarà el dia 19 del mateix mes. L’endemà es farà públic el guanyador de l’any 2021. Per votar cal omplir el formulari que hi ha si cliqueu en aquest enllaç.
Els neologismes guanyadors de les edicions anteriors han estat: estelada (2014), dron (2015), vegà -ana (2016), cassolada (2017), sororitat (2018), emergència climàtica i animalista (2019) i coronavirus (2020). El neologisme guanyador serà discutit per la Comissió de Lexicografia de la Secció Filològica de l’IEC com a candidat a entrar al diccionari normatiu.
Les definicions de les paraules candidates són les següents:
ANTIVACUNES m. i f. i adj. Persona que està en contra de les vacunes perquè en qüestiona l’efectivitat o considera que poden ser perjudicials per a la salut.
CISGÈNERE m. i f. i adj. Persona en què la identitat de gènere que sent com a pròpia coincideix amb la que se li ha assignat en néixer.
CRONIFICAR v. tr. Fer esdevenir crònica alguna cosa, especialment una malaltia.
DISFÒBIA f. Aversió envers una persona discapacitada.
DISTÒPIC -A adj. Relatiu a una societat futura imaginària organitzada d’una manera opressiva o totalitària.
EDATISME m. Actitud discriminatòria envers una persona per la seva edat, especialment en el cas de persones d’edat avançada.
MONODOSI f. Dosi continguda en un medicament envasat individualment, destinada a prendre’s d’una sola vegada.
NEGACIONISME m. Actitud que consisteix en la negació sistemàtica i irracional de fets històrics demostrats o de teories que tenen l’aval d’un consens científic unànime o pràcticament unànime.
PODCAST m. Fitxer de ràdio, de so o de vídeo destinat a la difusió per Internet.
PRESENCIALITAT f. Estat de l’activitat o de la persona que és present en un lloc determinat.