Monday, September 16, 2024
Actualitat

Ja es poden demanar les beques per a la creació de sèries de vídeos en català o en occità per a xarxes socials

Els creadors tenen fins al 6 de juny per sol·licitar uns ajuts pensats per promoure les llengües pròpies en el món digital

El camí de la normalització del català passa, en bona part, per la seva capacitat d’atraure els més joves i d’adaptar-se a les seves necessitats de consum, que no són les mateixes que les dels seus pares. Mitjans tradicionals com la televisió i la ràdio ja no formen part dels hàbits de consum dels joves, que, de forma majoritària, s’informen a través del contingut que hi ha a les xarxes socials.

Als territoris de parla catalana s’ha anat consolidant, al llarg dels anys, un ecosistema de creadors de continguts per a xarxes en català que atrau una part important dels joves. Tot i això, la competència de llengües amb centenars de milions de parlants com l’anglès i el castellà és ferotge i costa que l’ecosistema en llengua catalana es faci un lloc enmig d’aquest panorama.

Per això, el Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya ha creat una nova línia de beques per a la creació de sèries de vídeos en català o en occità per a xarxes socials que contribueixi a promoure la presència de les dues llengües en el món digital. El període de presentació de sol·licituds s’ha obert el 22 de maig i es tancarà el dia 6 de juny, a les 14 hores.

Concretament, amb els ajuts es pretén donar suport a la professionalització d’influenciadors per assegurar la creació de sèries de vídeos i dotar-los d’una mínima estabilitat pressupostària durant els mesos en què tenen la beca. D’altra banda, es vol millorar el posicionament del contingut en català a Internet. Per aquesta raó, la sèrie de vídeos es promouran a través dels sistemes de publicitat propis de les xarxes socials. 

La dotació pressupostària de la línia de beques per al període 2024-2025 és de 312.000 euros per a 24 beques: 8 beques per a la realització de 18 vídeos; i 16 beques per a la realització de 9 vídeos. Els creadors de contingut en català hauran de presentar una proposta de sèrie de vídeos en format digital i amb una periodicitat definida. No podran optar a aquests ajuts els vídeos que s’hagin emès en primera instància en canals de ràdio o de televisió com a programes o seccions, els vídeos publicats a les xarxes socials els anys anteriors al de la convocatòria i els vídeos en directe (streaming), excepte els que després de l’emissió es publiquin a xarxes socials d’accés obert. Tampoc s’acceptaran videoclips de música, curtmetratges cinematogràfics o altres produccions audiovisuals que es distribueixen en sales d’exhibició cinematogràfica, canals de televisió i plataformes digitals, així com els vídeos destinats exclusivament a la publicitat comercial.

El tràmit per demanar les beques només es pot fer per Internet i amb certificat digital. Tota la informació en aquest enllaç.

Les beques es convoquen cada any però són pluriennals, per la qual cosa els creadors de contingut que hagin rebut la beca no podran demanar-la en la convocatòria següent.

Les beques són un instrument pensat per contribuir a fer del català un idioma d’ús normal a Internet. Això passa per assegurar el català en les tecnologies digitals (interfícies web, tecnologies del llenguatge com assistents de veu, traductors automàtics, agents conversacionals…), però també per normalitzar els continguts fets en llengua catalana en aquests entorns.

En aquest sentit, la Secretaria de Política Lingüística ha impulsat projectes com La Troca, una trobada de creadors de tots els territoris de parla catalana que es va fer per primer cop l’any 2022, perquè els creadors de contingut d’arreu del domini lingüístic estrenyin llaços i s’estableixi una xarxa potent de creadors en llengua catalana. A més, el Govern també està normalitzant i sistematitzant l’ús d’aquests professionals en les campanyes de promoció pròpies.

Foto: Gal·la dels Premis AMIC-Tresdeu a creadors de contingut en català l’abril passat a Barcelona / Raül G. Aranzueque

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics