Insten els presidenciables francesos a mullar-se per les llengües minoritzades

La plataforma Perquè visquin les nostres llengües demana als aspirants a l’Elisi que es posicionin sobre la diversitat lingüística
La plataforma Perquè visquin les nostres llengües, que aplega les entitats en defensa de les llengües minoritzades per França, s’ha adreçat a tots els candidats oficials i potencials a les eleccions presidencials de l’abril vinent per demanar-los que es comprometin amb el respecte a la diversitat lingüística de l’Estat i en la defensa dels idiomes diferents del francès.
En la carta adreçada als candidats a l’Elisi, el col·lectiu els demana que es posicionin sobre la necessitat de preservar els aspectes clau de la Llei de Protecció patrimonial i promoció de les llengües regionals, aprovada l’abril passat a l’Assemblea Nacional, i que va ser mutilada al cap d’un mes pel Consell Constitucional, que va invalidar els articles que avalaven l’ensenyament immersiu en llengües diferents del francès i prohibia les grafies que no fossin pròpies d’aquest idioma.
El govern francès va esmenar, parcialment, el mes passat la resolució constitucional en publicar una circular sobre les anomenades “llengües regionals” que reconeix l’ensenyament immersiu dels idiomes diferents del francès. El document, però, no té rang de llei i els responsables d’escoles com la Bressola demanen que es modifiqui l’article 2 de la Constitució, que estableix que “la llengua de la República és el francès”. El Consell Constitucional es va emparar, precisament, en aquest article per rebutjar l’anomenada Llei Molac.
Perquè visquin les nostres llengües ha enviat un qüestionari als aspirants a la presidència per conèixer les seves “posicions sobre la qüestió de les llengües dels diferents territoris” i sobre la política i els mitjans que pensen aplicar per “afavorir-les”.
En el text, es demana als candidats si impulsaran una revisió de la Constitució a favor de les “llengües regionals”, si prendran mesures per promoure aquests idiomes en l’ensenyament, si es reconeixerà la cooficialitat de les diferents llengües pròpies de l’Estat, si França ratificarà la Carta Europea de les Llengües Regionals i Minoritàries (Celrom) i si el Ministeri de Cultura dedicarà una part important del seu pressupost a les llengües minoritzades.
La plataforma ha donat als candidats a les eleccions presidencials fins al 2 de febrer perquè donin una resposta a les seves demandes.