Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Front comú a favor de la valencianitat d’Alacant

Entitats i acadèmics rebutgen la pretensió de Vox de declarar la ciutat zona de predomini lingüístic castellà

Entitats i universitats del País Valencià s’estan mobiltizant aquests dies contra la pretensió de Vox que l’Ajuntament d’Alacant aprovi demanar que la ciutat surti de la zona considerada de predomini lingüístic valencià, com estableix la Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), i passi a ser de predomini lingüístic castellà. El partit d’ultradreta ja ha intentat en tres ocasions anteriors que el consistori aprovi el canvi, però no se n’ha sortit, el darrer cop, gràcies a l’abstenció de Ciutadans.

En aquesta ocasió, però, Vox i el Partit Popular tenen majoria a l’Ajuntament d’Alacant i tots dos han votat a favor de la mesura anteriorment. amb la qual cosa hi ha moltes opcions que la moció s’aprovi en la votació prevista per a dijous.

Les entitats a favor de la normalització del valencià han engegat una campanya de suport al valencià a Alacant que compta amb l’aval del Departament de Filologia Catalana de la Universitat d’Alacant, la seu d’Alacant de l’Institut Interuniversitari de Filologia Valenciana i la Unitat per a l’Educació Multilingüe (UEM) de la Universitat d’Alacant.

Els acadèmics rebutgen la proposta de Vox, fonamentada amb l’argument que “la major part de la població té el castellà com a llengua familiar, i no el valencià” i recorden que “aquesta proposta ignora, o vol ignorar, que la territorialització de la LUEV no es fonamenta en els percentatges d’ús lingüístics, sinó que el concepte de zona de predomini lingüístic és un concepte legal que atén quina és la llengua històrica del territori”.

La UA remarca que “des que el 1296 el rei Jaume II va incorporar la vila a la Corona d’Aragó i fins ara, el valencià ha estat i és llengua familiar a la ciutat i, més encara, era la llengua majoritària de la localitat fins a la primeria del segle XX, com demostra no sols la recerca sobre el tema, sinó també la memòria col·lectiva. No li correspon, doncs, formar part de la zona de predomini lingüístic castellà prevista a la LUEV”. Els acadèmics afegeixen que “la substitució lingüística a Alacant no és un fenomen ni natural ni accidental, sinó el resultat de la repressió lingüística exercida sobre els alacantins en particular i sobre les minories lingüístiques en general a l’Estat espanyol durant segles”.

El comunicat de la universitat subratlla que “l’ensenyament del valencià a Alacant no és un element de conflicte, per més que certs sectors polítics tracten de polemitzar amb el tema” i posa en valor la tendència a l’alça de totes les competències en la llengua pròpia (escriure, llegir, parlar, entendre) a Alacant i la seva regió i el fet que “la inclusió del valencià com a matèria i com a llengua vehicular a l’ensenyament ofereix a l’alumnat la possibilitat d’aprendre, al sistema educatiu obligatori, les dues llengües oficials del territori” amb els avantatges que això comporta, entre d’altres, a l’hora de trobar feina.

Escola Valenciana, per la seva part, ha anunciat que ja ha recollit més de 10.000 signatures contra la proposta de Vox per a la ciutat on, justament, es va aprovar Llei d’Ús i Ensenyament del Valencià ara fa quaranta anys. El manifest A Alacant, ens plantem pel valencià! afirma que “és innegable que el valencià forma part del patrimoni d’Alacant, un patrimoni al qual la ciutat no pot renunciar”. “Sense el valencià, la realitat i la identitat d’Alacant quedarien amputades de les seues arrels i del seu entorn”, diu el text, que remarca que “no es pot entendre Alacant sense el seu topònim: Alacant”. “Tampoc no es pot entendre sense el valencià”, afegeix.

També s’han manifestat contra la proposta de l’extrema dreta Plataforma per la Llengua, que ha destacat que “el valencià és el nexe d’unió entre tota la ciutadania valenciana, a Alacant o a Perpinyà” i Acció Cultural del País Valencià (ACPV) que, “davant l’intent, de nou, de l’extrema dreta alacantina de silenciar la nostra llengua” reivindica “el valencià com a llengua pròpia de les alacantines i els alacantins”.

La proposta de Vox arriba després que el govern valencià hagi introduït un canvi a la Llei de Plurilingüisme, mitjançant la Llei d’Acompanyament del 2024, per eximir els alumnes de les zones de predomini lingüístic castellà de l’ensenyament en valencià a partir del curs vinent.

L’aprovació de la moció presentada per l’extrema dreta a l’Ajuntament d’Alacant necessitaria el vistiplau de les Corts Valencianes per materialitzar-se. Al Parlament valencià també tenen majoria PP i Vox.

One thought on “Front comú a favor de la valencianitat d’Alacant

  • Josep B Gárcia Calavera

    València, en general, està pagant el anticatalanisme dirigit des de Madrid de tants anys, Aquesta ceguesa ha portat al territori valencià al ofec cultural i de la llengua que pateixen. No hi ha pitjor pena que viure rellogat a la teva pròpia casa.

    Apa siau

    Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics