França prohibeix la discriminació per l’accent

Onze milions de ciutadans han estat menystinguts en un concurs, examen o entrevista de feina per la manera de parlar
L’Assemblea Nacional francesa ha aprovat aquest dijous, per 98 vots a favor i 3 en contra, una proposició de llei que penalitza la discriminació per l’accent amb què es parla. El text, proposat pel diputat per l’Erau i nascut a Perpinyà Christophe Euzet amb el suport del govern, es proposa “promoure la diversitat de pronúncies de la llengua francesa” i la discriminació per accent tindrà la mateixa consideració legal que la que es produeix per circumstàncies com l’origen, el sexe, l’orientació sexual, les creences religioses o l’edat al codi penal i a l’hora de trobar feina.
La discriminació per l’accent, també coneguda com a accentisme o glotofòbia, és molt habitual a França, un estat on, a banda d’haver-se liquidat, en bona part, les anomenades “llengües regionals”, s’ha anat imposant la consciència que la manera de parlar francès de París és l’adequada, especialment en els registres formals. El mateix primer ministre, Jean Castex, exalcalde de Prada de Conflent, és sovint objecte de burles pel seu accent.
De fet, segons una enquesta d’IFOP feta al gener, el 50% dels ciutadans de l’estat declaraven parlar amb l’accent propi del seu territori i una quarta part d’aquests assegurava haver estat objecte de mofa per aquest motiu. En total, prop d’onze milions afirmen que han estat víctimes de discriminacions en un concurs, examen o una entrevista de feina pel seu accent parlant francès.