França prohibeix el cors a l’Assemblea de Còrsega
La justícia argumenta que la Constitució només permet l’ús del francès en l’exercici del servei públic
Un tribunal administratiu de Bastia ha prohibit l’ús de la llengua corsa a l’Assemblea de Còrsega en considerar que l’article 2 de la Constitució francesa només preveu “l’ús del francès” en “l’exercici del servei públic”. El tribunal considera també una violació de la Carta Magna que les autoritats de l’illa facin referència a “l’existència del poble cors”.
La decisió judicial arriba arran d’una denúncia del prefecte de Còrsega i enmig de les negociacions entre el govern d’Emmanuel Macron i les autoritats de l’illa per ampliar l’autogovern cors.
Els màxims responsables de Còrsega han carregat amb duresa contra la decisió judicial. “Amb aquesta decisió es vulnera el dret dels membres del Parlament cors de parlar la seva llengua en els debats”, han denunciat el president executiu de l’illa, Gilles Simeoni i la presidenta de l’Assemblea, Marie Antoinette Maupertuis, en un comunicat conjunt. “Acceptar aquesta situació és impensable per a nosaltres”, han remarcat i han afegit que aquest atac “confirma la necessitat absoluta d’una revisió constitucional, especialment per garantir a la llengua corsa l’estatus de cooficialitat, condició indispensable per a la seva supervivència i desenvolupament”. Tots dos han anunciat que en la propera sessió a l’Assemblea es buscarà una resposta conjunta a la decisió judicial.
El partit independentista Core in Fronte ha qualificat la decisió judicial de “vergonyosa”, mentre que Jean Christophe Angelini, líder del partit de la Nació corsa, una formació autonomista, l’ha titllat d'”insult”.
La llengua corsa, propera a l’italià, té prop de 130.000 parlants, segons dades d’Ethnologue del 2021 i la Unesco considera que està en perill d’extinció. L’Assemblea de Còrsega va aprovar el maig del 2013 una resolució que establia la llengua corsa com a oficial a l’illa, juntament amb el francès, sense validesa des del punt de vista del govern francès.