Monday, September 16, 2024
INICIATIVES

Fem una cervesa en català?

Catalans del Nord i del Sud es troben a Argelers, en un espai relaxat per prendre una Cap d’Ona i practicar la llengua

Diuen els sociolingüistes que una de les claus per estendre l’ús social del català és aconseguir que els que estan aprenent la llengua trobin espais on practicar-la. Això és, precisament, el que ha facilitat la iniciativa de la Plataforma per la Llengua “Nos fem una Cap d’Ona en català”, que ha aplegat catalans del nord i del sud a la terrassa de la cervesera Cap d’Ona a Argelers per parlar en català i conèixer-se una mica millor els uns als altres.

“A la Catalunya Nord hi ha un munt de gent catalanoparlant que volem aprendre i millorar la llengua i manquen molt punts de trobada per fer-ho”, explica Hug Domènech, tècnic a la Catalunya Nord de la Plataforma per la Llengua i un dels impulsors de la iniciativa. Molts aprenents de català -remarca- “no tenen llocs fora de les aules per practicar la llengua, han d’anar al sud i sovint es troben que allà tampoc no els parlen en català”. “Anar a fer una cervesa relaxa molt, dona seguretat”, afegeix.

La Camille Lery és una de les nord-catalanes que ha assistit a una de les trobades. Fa més d’un any que estudia català a la Universitat de Perpinyà i a classe els van dir que allà tindrien una bona ocasió de practicar la llengua. “De primer era un poc impressionant perquè soc una persona molta tímida i no gosi pas parlar aquesta llengua amb els que en saben, particularment els catalans del Sud. Però el fet de barrejar-se ajuda practicar-la per se fer entendre”, diu la Camille Lery, que explica que trobar espais on parlar en català a la Catalunya Nord “és difícil perquè molta gent parla francès”.

Ella té sort perquè el seu xicot i els seus amics li parlen, de vegades, en català. També mira pel·lícules en català com Josep i La vampira de Barcelona. Ara espera millorar el seu nivell de català perquè “en la mediació cultural -el sector on treballa- és important de conèixer la llengua, la cultura i la història del país”. “Al final, voldria fer visites guiades o tallers en català per a la gent del nord però també per als del sud”, comenta.

Més enllà de practicar el català, la trobada al voltant d’una cervesa és “una manera de relacionar catalans del nord i del sud que venen per la llengua i descobreixen la gent, teixeixen lligams i fan país”, afirma Domènech. “Serveix per abolir fronteres mentals”, afegeix.

La iniciativa ha anat “superbé -diu Domènech- no ens esperàvem tant d’èxit”. De fet, el primer dia de la trobada esperaven una trentena de persones i en van ser més de seixanta. Alguns dels presents a la terrassa, a més, s’hi van afegir. Els organitzadors ja estan pensant en futures trobades d’aquest tipus per mantenir encesa la flama del coneixement mutu entre els catalans del nord i els del sud.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics