Escola Valenciana reclama “un gran pacte lingüístic pel valencià”

L’entitat guardona Joan Francesc Mira, la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i l’Associació Cultural Socarrats i reivindica Joan Fuster
Escola Valenciana ha reclamat “un gran pacte lingüístic i interterritorial pel futur del valencià” en la XVIII edició de la Nit d’Escola Valenciana que s’ha fet aquest dissabte a Vila-real. El president de l’entitat, Natxo Badenes, ha demanat, en el seu discurs, que en el pacte hi estiguin representades “tota la societat civil, tota la política, els sindicats i les associacions de tots els territoris que compartim llengua”. Escola Valenciana -ha dit- posarà “al servei de la societat tota la seua voluntat, capacitat i estructura per aconseguir un gran acord interterritorial pel futur del valencià”.
Durant la vetllada, conduïda per la periodista i poetessa vila-realenca Susanna Lliberós i dirigida per la dramaturga Núria Vizcarro, s’ha guardonat per la seva tasca en la promoció i la defensa del valencià Joan Francesc Mira, la Regidoria de Normalització Lingüística de Vila-real i l’Associació Cultural Socarrats. També s’ha reivindicat la figura de Joan Fuster amb aforismes i mencions a l’escriptor, ja que el 2022 serà Any Fuster i es commemorarà el 100 aniversari del seu naixement.
Escola Valenciana ha anunciat que aprofitarà el centenari del naixement de l’escriptor de Sueca per seguir “treballant perquè s’eduque en llibertat a tots els xiquets i xiquetes del nostre país, encara que siga a costa nostra”, ha dit Badenes tot citant Fuster. “L’escola que ens fa lliures és la de Joan Fuster i la de totes i tots els mestres que dia a dia ens fan i ens han fet persones lliures, amb consciència i capacitat crítica”, ha emfasitzat el president d’Escola Valenciana en explicar que el lema triat per l’entitat per a les Trobades 2022 serà «l’Escola que ens fa lliures”.
Enhorabona pel premi !!.
El País Valencià i la seva llengua, és el més castigat dels Països Catalans des de la promulgació del “Decreto de Nueva Planta.” Dues perles que ho acrediten:
Felipe V de Borbón, va dir, l’any 1707: ” He juzgado por conveniente, y así es mi deseo, reducir todos mis Reynos de España a la uniformidad de unas mismas leyes, usos, costumbre y Tribunales, gobernandose todos igualmente por las leyes de Castilla”
L’ ilustre P.Feijoo, va afirmar: “La introduccion del lenguaje forastero es nota indeleble de haber sido vencida la nación a quien se despojó de su antiguo idioma”.