Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Escola Valenciana fa una crida a l’acció per defensar la llengua

Usó alerta de la situació d’“emergència” del valencià en un context hostil i ha convidat a parlar-lo “quotidianament” en la presentació de les Trobades 2024

Escola Valenciana ha fet aquest dimarts una “crida per l’acció col·lectiva i interseccional per la llengua en un context de gran hostilitat política i social envers la identitat valenciana” en la presentació de les Trobades 2024, el projecte més emblemàtic de l’entitat en què vint municipis de les comarques valencianes acolliran 22 festes per la llengua.

En l’acte de presentació, a la Facultat de Magisteri de la Universitat de València, la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó, ha advertit que “la situació d’emergència i de fragilitat del valencià ens urgeix a actuar” i ha assenyalat que “tot i augmentar-ne el coneixement entre el jovent, l’ús està en descens”. “Les dades actuals mostren la continuïtat del procés de substitució, retrocessos, com és el cas de la pèrdua en els espais en què s’ha parlat tradicionalment, per exemple la llar familiar, d’importància cabdal en la transmissió. Per això i pel context polític advers, Escola Valenciana reivindica amb les Trobades 2024 l’activisme per la llengua”, ha dit Usó. “Enguany volem que esdevinguen una crida a l’acció i una expressió d’esperança en la protecció del nostre patrimoni lingüístic, vulnerable i greument amenaçat”, ha afegit.

La presidenta d’Escola Valenciana ha exigit “polítiques lingüístiques que preserven i fomenten la nostra llengua i que afavorisquen el màxim consens social, no que creen confusió entre les comunitats educatives ni que qüestionen l’autonomia pedagògica dels centres” i ha demanat a les autoritats polítiques “que estimen respecten el valencià, que l’usen en públic, que no l’amaguen, el menyspreen i el desacrediten, que no ataquen els seus orígens, ni neguen la seua identitat; que no alimenten l’autoodi, la difamació i la censura”, en referència a les polítiques del govern de PP i Vox al País Valencià

Usó també s’ha adreçat al govern espanyol, a qui ha reclamat que “implemente els mitjans legals i econòmics per a protegir les llengües cooficials del territori, que vagen més enllà del folklore regional perifèric”.

La presidenta d’Escola Valenciana ha apel·lat també al compromís individual per a parlar valencià quotidianament, en qualsevol àmbit, espai i situació: “Qui ho farà, si no ho fem nosaltres? Ara més que mai, que reivindiquem el nostre valencià. Com deia Fuster, la llengua no ens la regalarà ningú, haurem de guanyar-la dia a dia. Doncs, ara, que encara estem a temps, guanyem-la.” 

Escola Valenciana ha presentat també el manifest Fem poble, parlem valencià, que recull les línies d’acció i reivindicació que l’entitat treballarà enguany en el marc de les Trobades 2024, com són la identitat de poble, la consciència lingüística i la cohesió social per mitjà de la llengua. Pel que fa a la cançó de les Trobades 2024, “Llengua és casa. Vida és poble”, l’autor és el cantautor Andreu Valor, a qui acompanyen les veus de Berta Íñiguez i Sergio Peiró, així com la música de Blai A. Vañó, Hèctor Tirado i Toni Moltó. El videoclip és obra de Tubal Perales i fa una crida a l’activisme pel valencià en temps adversos com els actuals.

Foto: Presentació de les Trobades 2024 / Escola Valenciana

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics