Es busquen veus per a clàssics catalans

La iniciativa Donants de veu es proposa arribar a un centenar d’audiolectures
La Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Espais Escrits, Òmnium Cultural i Amical Wikimedia han posat en marxa la iniciativa Donants de veu que es proposa posar a disposició dels usuaris un centenar d’audiolectures de clàssics de la literatura catalana a través d’una plataforma col·laborativa. El projecte demana als voluntaris que triïn una obra d’un autor català que hagi mort com a mínim fa vuitanta anys (a partir del 1940), s’enregistrin mentre la llegeixen i publiquin el fitxer d’àudio a les plataformes obertes perquè tothom pugui escoltar-les. El repte durarà cent dies i s’acabarà el 30 de juliol d’aquest any.
Teresa Fèrriz, impulsora de projectes en l’àmbit de la literatura catalana i dels nous formats digitals de la UOC, explica que la idea va sorgir en adonar-se que, com a lectora d’audiollibres, tenia dificultats a l’hora de trobar obres en català, “i més encara dels nostres clàssics literaris”. “En grans llengües modernes com el francès, l’anglès i l’alemany hi ha una llarga tradició de publicació en format d’àudio; gràcies a internet i a la moda dels podcasts aquesta pràctica s’està estenent”, afegeix el professor dels Estudis d’Arts i Humanitats de la UOC Joan Pujolar.
Segons la UOC, que cita l’estudi Hábitos de lectura y compra de libros en España, de la Federació de Gremis d’Editors d’Espanya, un 3% de lectors més grans de catorze anys de l’Estat espanyol consumeix audiollibres, una manera de consumir obres literàries que ha augmentat durant la pandèmia del coronavirus.
El president d’Amical Wikimedia, Miquel Codolar, espera que la campanya suposi “un abans i un després” en l’alliberament d’àudios en català i fa una crida “a la participació massiva perquè l’alliberament d’audiollibres agafi embranzida”. La informació per participar en la iniciativa la podeu trobar en aquest enllaç.