Entitats i acadèmics denuncien els atacs al català i a l’aragonès del govern de l’Aragó
Critiquen la “desprotecció legal” en què deixa Azcón les llengües pròpies i recorden que totes dues estan reconegudes per l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua
Les entitats a favor de les llengües pròpies de l’Aragó i el món acadèmic s’han començat a mobilitzar davant els atacs del govern de Jorge Azcón, format per PP i Vox, contra el català i l’aragonès i l’eliminació de la política lingüística a favor de les llengües minoritzades. Quatre entitats en defensa de la promoció del català i l’aragonès, Rolde de Estudios Aragoneses, Consello d’a Fabla Aragonesa, l’Institut d’Estudis del Baix Cinca i l’Associació Cultural del Matarranya, van presentar dilluns a Javier Hernández, lloctinent de Justícia d’Aragó (organisme amb funcions semblants al Síndic de Greuges de Catalunya) un document d’acadèmics de la Universitat de Saragossa que reivindica la condició del català i de l’aragonès com a llengües pròpies i històriques del territori i carreguen contra l’afirmació d’Azcón, que assegura que a l’Aragó “no s’hi parla català”.
El document presentat per les entitats assenyala les diferents varietats de català i aragonès que es parlen a l’Aragó i en quines zones es parla cadascuna de les varietats i alerta sobre la “desprotecció legal” en què quedaran les dues llengües si se suprimeix la denominació de català i aragonès de la llei de patrimoni cultural, tal com ha anunciat el govern, que preveu modificar l’article de la llei actual que diu que “l’aragonès i el català de l’Aragó, en el qual hi ha incloses les seves varietats dialectals, són les llengües i modalitats lingüístiques pròpies”. Les entitats assenyalen que això va contra la llei espanyola i la Carta Europea de les Llengües Regionals o Minoritàries (Celrom).
El malestar per la política lingüicida del govern de dreta i d’extrema dreta ha augmentat les darreres setmanes arran dels menyspreus públics pel català i l’aragonès del president Azcón. Les entitats han recollit ja més de 4.000 de signatures a la plataforma Change.org per demanar al govern de l’Aragó que “mantingui la protecció actual de les nostres llengües” per “garantir-ne la supervivència i impedir-ne la desaparició a curt termini”.
Paral·lelament, un grup de professors de la Universitat de Saragossa han firmat un manifest en què recorden que “el català a l’Aragó rep reconeixement i interès per part de la romanística internacional des de fa moltes dècades” i és matèria docent en els graus en Filologia Hispànica, Estudis Clàssics i Estudis Anglesos i manté una àrea pròpia en el Departament de Lingüística i Literatures Hispàniques d’aquesta universitat. També és present a la Universitat de Saragossa la llengua aragonesa als Graus de Magisteri en Educació Infantil i en Educació Primària, s’ofereix una menció en llengua aragonesa, un Diploma d’Especialització en Filologia Aragonesa i una assignatura d’Iniciació a la llengua aragonesa.
Els acadèmics recorden que investigadors de la Universitat de Saragossa participen en diversos projectes finançats a nivell estatal, que tenen entre el seu objecte d’estudi tant el català com l’aragonès a l’Aragó des d’una perspectiva lingüística, històrica i social i que els seus resultats són motiu de publicació de monografies i articles acadèmics en revistes d’alt impacte internacional. L’aragonès i el català -afegeix el manifest- “són part de la vida quotidiana de la Universitat de Saragossa, com a llengües de la plataforma virtual de gestió de la docència (Moodle), motiu de cursos d’estiu, publicacions de l’editorial Premses de la Universitat de Saragossa, etc”.
Els professors demanen que es reconegui la recerca feta a l’Aragó sobre la diversitat lingüística pròpia, que es tingui en compte a la Universitat de Saragossa en el desenvolupament de polítiques públiques que concerneixen aquesta realitat, i l’Acadèmia Aragonesa de la Llengua en l’àmbit de la seva competència, tot respectant la seva autonomia com a institució i la independència acadèmica dels seus membres.
Foto: Reunió de les entitats amb el lloctinent del Justícia d’Aragó / El Justícia d’Aragó