Tuesday, October 29, 2024
Actualitat

Els sindicats de l’ensenyament de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears fan front comú pel català

Les tres principals organitzacions denuncien els intents de “substitució lingüística” de la dreta i l’extrema dreta i treballaran plegats per aturar l’ofensiva política i judicial contra la llengua

Els tres principals sindicats de l’ensenyament públic de Catalunya, el País Valencià i les Illes Balears han fet front comú aquest dimarts a favor del català davant els embats polítics i judicials que rep la llengua a tots els territoris del domini lingüístic. En una conferència de premsa conjunta a l’Escola de Formació i Mitjans Didàctics de l’STEI Intersindical, a Palma, els representants d’USTEC·STEs (IAC), STEPV-IV i STEI Intersindical han alertat contra els intents de “substitució lingüística” de la dreta i l’extrema dreta i han anunciat que treballaran plegats davant l’”ofensiva judicial i política”.

El representant de l’STEI, Miquel Gelabert, ha denunciat els plans del PP i de Vox contra el català, com l’anomenada “lliure elecció de llengua” que, segons han denunciat sindicats i entitats de les Illes Balears, comportarà la segregació dels alumnes per raó de llengua. Gelabert ha recordat que la comunitat educativa s’ha organitzat en la campanya “La llengua no es toca” a la qual ja s’han adherit més de mig miler de docents d’una cinquantena de centres educatius.

També al País Valencià estan en peu de guerra davant els plans de l’executiu de PP i Vox, que vol eliminar la presència del valencià, especialment a les zones de predomini lingüístic castellà. Marc Candela, de l’’STEPV-IV, ha denunciat que el govern de Carlos Mazón vol imposar un programa únic a cada centre perquè les famílies triïn la llengua vehicular del centre, fet que asseguren que suposarà un gran retrocés per a l’ensenyament en valencià. L’STEP-IV demana un model semblant al Decret de mínims de les Illes Balears, que garanteix almenys un 50% de la docència en català.

La situació a Catalunya no és, aparentment, tan greu perquè no hi ha un govern hostil a la llengua pròpia, però la portaveu d’USTEC·STEs, Iolanda Segura, ha denunciat que la nova legislació i el decret sobre l’ensenyament de les llengües a Catalunya no blinda la presència del català i, molt probablement, no servirà per frenar la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), que imposa un mínim del 25% de les classes en castellà a les aules.

Foto: Roda de premsa dels representants dels tres sindicats, a Palma / USTEC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics