Monday, September 16, 2024
Actualitat

Els patrons lingüístics delaten les notícies falses

Un estudi revela que l’estil del periodista dona pistes sobre la veracitat de la informació

Un estudi de Cambridge University Press ha revelat que és possible distingir les notícies falses de les reals a través dels patrons lingüístics que segueix el periodista que les escriu. El llibre The Language of Fake News, dels professors de la Universitat de Birmingham Jack Grieve i Helena Woodfield ha analitzat la feina de l’experiodista del New York Times Jayson Blair, a qui van fer fora del diari per haver-se inventat algunes de les seves notícies, i ha trobat diferències clares d’estil entre les informacions reals i les falses.

L’estudi revela que les notícies falses escrites per Blair tenien un estil informatiu menys dens i estaven redactades amb menys convicció que les reals. En les notícies falses, el redactor escrivia de forma menys concisa i posava menys informació en els seus articles, el to transmetia menys confiança i no especificava gaire quines eren les seves fonts d’informació.

“Els senyals estilístics que hem identificat en les informacions falses de Blair només fan referència a ell, però l’estudi demostra que hi ha patrons lingüístics que poden ajudar a distingir les notícies falses. En el futur, esperem replicar aquest estudi a una escala més àmplia per obtenir una imatge més general del llenguatge de les notícies falses”, diu Grieve en declaracions a la Universitat de Birmingham.

L’investigador creu que l’estudi ajudarà a distingir les notícies falses de les reals i a “combatre la desinformació, especialment en línia”, ja que revela les “estratègies retòriques” de la informació inventada. “La gent, segurament, no ha desconfiat mai tant de les notícies com ara, però esperem que l’existència d’aquests patrons lingüístics ajudaran a detectar les mentides”, ha afegit.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics