Tuesday, April 1, 2025
Actualitat

Els Països Catalans ho peten a les xarxes

Els Premis AMIC-Tresdeu demostren la fortalesa i la diversitat d’accents de l’‘star system’ de creadors de contingut en català
Croqueta de Xocolata guanya el guardó a millor creador de l’any i Alegria de Poble el de creador revelació

El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, ha revifat els darrers dies la idea dels Països Catalans amb la seva insistència a negar-ne l’existència. Els governs de dreta i extrema dreta del País Valencià i les Illes Balears fan mans i mànigues per amagar que hi ha una sèrie de territoris que comparteixen una llengua, el català, i un espai cultural i comunicatiu comú, però la realitat s’entesta a desmentir-los.

Així ha quedat demostrat aquest dijous durant la gal·la dels Premis AMIC-Tresdeu que s’ha fet a Barcelona, on ha quedat pal·lès que la comunitat cultural catalanoparlant és ben viva en un àmbit clau per a la supervivència de la llengua: el de la joventut i el món digital. Desenes de creadors de continguts i centenars de joves internautes s’han aplegat a l’auditori del Caixaforum per assistir en viu i en directe a la sisena edició d’uns premis que van néixer al País Valencià i que enguany, per primer cop, han celebrat la gal·la de lliurament a Barcelona.

El premi gros del vespre se l’ha endut la cuinera de Gavà Laura Zurriaga, coneguda a les xarxes com a Croqueta de Xocolata, que ha estat guardonada com a millor creadora de contingut, i el premi a creador revelació ha estat per a Rixi Barberà, conegut com a Alegria de Poble, de Vallada (la Costera), que ha estat premiat també com a millor creador de contingut d’esports.

Alegria de Poble ha reivindicat la tasca dels pobles en la conservació de les tradicions i la llengua, mentre que Croqueta de Xocolata ha posat en valor el creixement de l’interès pels creadors en català a les xarxes. “Fa dos anys ningú podia viure de fer continguts en català i ara ja en som uns quants”, ha dit Laura Zurriaga. Les demandes, sovint poc amables, dels qui reclamen als creadors que es passin al castellà “per arribar a més gent” cada cop tenen menys sentit. Per això Rixi Barberà els va engegar “a fer la mà”.

La gal·la ha demostrat que hi ha un gran ventall de continguts en català a les xarxes, però també “molta feina a fer encara” per satisfer la demanda en tots els camps, tal com assenyala la Nahia, assistent al lliurament de premis, als quals ha vingut acompanyada de Cèlia Llop, que treballa a Cultura Jove, de la Generalitat de Catalunya i hi ha anat a títol personal, per fer contingut per a les seves xarxes. Totes dues assenyalen que caldria que hi hagués encara més contingut d’àmbits com els esports, els videojocs i la tecnologia.

En tot cas, està clar que hi ha públic i molt de camp per córrer per als creadors, que han de ser els qui aportin “frescor i connexió amb les noves audiències en el camp de la comunicació”, tal com ha destacat Ramon Grau, president de l’Associació de Mitjans d’Informació i Comunicació (AMIC), un dels coorganitzadors dels premis, juntament amb l’associació valenciana Tresdeu.

En el mateix sentit s’ha expressat la presidenta del Parlament de Catalunya, Anna Erra, que ha destacat la “feina pel català” que fan els creadors de contingut “d’una manera natural, desinhibida i desacomplexada” i que són “la punta de llança per frenar el corrent descatalanitzador als Països Catalans”.

El president de la Generalitat, Pere Aragonès, ha reivindicat que es pugui ser “un país normal, on a ningú li preguntin per què fa contingut en la seva llengua” i ha lloat la tasca dels creadors d’arreu del domini lingüístic a l’hora de “superar fronteres mentals i administratives”. “Els Països Catalans són ben presents gràcies a les xarxes”, ha reblat.

La reivindicació dels Països Catalans i el context d’hostilitat contra la llengua dels governs del País Valencià i les Illes Balears ha estat molt present durant tot l’acte, conduït per la valenciana Nerea Sanfe i el mallorquí Març Llinàs, que ha comptat amb les actuacions musicals de Sexenni, Ginestà i Colomet.

El públic aplaudeix Alegria de Poble en el moment de recollir un dels premis / R. G. A.

Els guanyadors en les diferents categories han estat els següents:

Millor streamer: LopezNorman44

Millor tiktoker: Can Putades

Millor instagramer: Àlex Tous

Millor youtuber: Juliana Canet

Millor pòdcast: Sap greu tan jove i Anam fent

Millor creador de conscienciació social: Anaïs Borràs

Millor creador de videojocs: Simmer Valenciana

Millor creador de cultura i art: Parlars mallorquins

Millor creador d’esport: Alegria de Poble

Millor creador d’humor: Cabrafotuda

Millor creador de lifestyle: Maria Vallespí

Millor creador revelació: Alegria de Poble

Millor creador de l’any: Croqueta de Xocolata

Fotos: R. G. A.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics