Els nous sanitaris d’Andorra hauran d’acreditar el B2 de català
Es dispara el nombre de queixes per incompliment de les normes lingüístiques al país
Els professionals sanitaris que vulguin treballar a Andorra hauran d’acreditar el nivell B2 de català, segons un projecte de llei admès a tràmit pel Consell General. La mesura només afecta, però, els nous professionals i els qui ja treballen al país n’estan exempts.
L’exigència del requisit lingüístic havia provocat un intens debat que s’ha resolt amb l’obligació d’“estar en possessió d’un diploma oficial de llengua catalana de nivell B2 o superior” emès o reconegut pel govern andorrà. Als professionals que ja estaven autoritzats a exercir a Andorra se’ls recorda que “la dispensa prevista en aquest apartat s’entén sense perjudici de l’obligació […] d’utilitzar la llengua catalana, de conformitat amb el que estableix la Llei d’ordenació de l’ús de la llengua oficial”. Tant els nous treballadors com els que ja hi eren hauran de fer formació continuada per “actualitzar, ampliar i millorar els coneixements, les habilitats i les aptituds” en l’àmbit científic i tecnològic i per atendre “les demandes de la societat i del mateix sistema de salut”.
La llei incorpora un règim sancionador que preveu sancions que poden arribar fins a 50.000 euros i la inhabilitació durant quatre anys
La notícia de l’acreditació del nivell de català per part dels professionals sanitaris arriba després que Política Lingüística hagi fet públic el fort augment del nombre de queixes per incompliments de les normes del català. Segons Política Lingüística, des de principi d’any s’han rebut 35 queixes, el mateix nombre que durant tot el 2021, fet que fa preveure que al desembre s’hagi rebut el doble de queixes que l’any passat. La major part fan referència a empreses turístiques i de restauració.
Segons va explicar la cap d’àrea del departament de Política Lingüística, Marta Pujol, en declaracions recollides per Andorra Difusió, el 45% de les queixes que arriben són per anuncis publicitaris que no inclouen el català i, per tant, incompleixen les lleis del país. També s’ha exclòs la llengua oficial d’Andorra en tiquets de caixa i cartes de menús, per exemple. El govern alerta, alhora, de mancances en l’atenció al públic en català.