Thursday, November 21, 2024
Actualitat

Els greuges dels valencianoparlants

Jafet Pinedo va ser denunciat per parlar en valencià amb dos agents de policia

Les entitats presenten l’informe de vulneracions lingüístiques

Diverses entitats en defensa de la llengua han presentat aquest dimecres l’Informe de denúncies de drets lingüístics al País Valencià 2019 a l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana, que aplega setze vulneracions lingüístiques. El document, que s’ha presentat coincidint amb el Dia dels Drets Lingüístics, pretén “visibilitzar la discriminació que pateix la ciutadania quan parla valencià al País Valencià, malgrat estar a l’empara de la llei vigent”.

Les entitats que han fet l’informe, Escola Valenciana, la Plataforma per la Llengua, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), CCOO PV, Intersindical Valenciana, STEPV, FE CCOO PV, FAMPA-València, Associació Ciutadania i Comunicació (ACICOM), Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), Plataforma pel Dret a Decidir i Societat Coral el Micalet s’han reunit amb el director general de Política Lingüística i Gestió del Multilingüisme, Rubén Trenzano, a qui han tramès el neguit per la discriminació de què són objecte molts ciutadans.

Escola Valenciana ha instat el govern valencià a “legislar i establir els mecanismes necessaris per acabar amb les vulneracions de drets lingüístics que pateixen les persones valencianoparlants mitjançant una Llei d’Igualtat Lingüística”. L’entitat demana, a més, que es convoqui el Consell Social de les Llengües perquè assessori la Generalitat Valenciana per acabar aquestes vulneracions. En el mateix sentit s’ha pronunciat la Plataforma per la Llengua. El delegat de l’entitat al País Valencià, Manuel Carceller, ha reclamat que es treballi “més en la defensa de l’ús social de la nostra llengua amb campanyes i normatives, així com en l’extensió del dret a usar la llengua en qualsevol àmbit, tant públic com privat i arreu de tot el territori del País Valencià”

Entre les vulneracions dels drets lingüístics denunciats en l’informe de les entitats hi ha casos individuals com el del veí d’Elx Jafet Pinedo, que va ser denunciat per haver-se adreçat en valencià a dos agents de policia, però també de col·lectius com el fet que els valencians no puguin veure altres canals de televisió en català com TV3 i IB3. Pel que fa al sector privat, cal remarcar l’absència de la llengua pròpia en plataformes de continguts en línia com Netflix, HBO i Amazon Prime, i en webs com Trip Advisor.

L’Informe de Denúncies dels drets lingüístics al País Valencià 2019 se suma a la memòria de l’any 2018 de l’Oficina de Drets Lingüístics de la Generalitat Valenciana, presentada al setembre, en què destacaven les queixes per la marginació del valencià a internet.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics