Els esplais de la Fundació Pere Tarrés engegen un pla per promoure el català
L’entitat difondrà recursos i formacions del CNL i fomentarà el voluntariat de les parelles lingüístiques
El Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) de la Fundació Pere Tarrés ha dissenyat un pla per al 2024 destinat a promoure la llengua i cultura catalanes després que es fessin públiques les conclusions de l’estudi L’estat del català al cau i a l’esplai. Estudi sociolingüístic a l’associacionisme educatiu de base voluntària i comunitària a Catalunya, fet per les entitats educatives del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC) i Plataforma per la Llengua, que demostra que aquestes entitats educatives mantenen la seva funció de referent lingüístic, però no són alienes al retrocés del català entre els joves.
Segons l’estudi, prop d’un 70% de les converses als caus i esplais de Catalunya es produeixen en català, i un 30% en castellà. El percentatge, però, baixa fins al 64% quan s’analitzen el total de converses en què intervenen els infants (i puja al 35% de castellà) i encara cau més si només es tenen en compte les interaccions entre nens (sense intervenció de caps o monitors). En aquest cas, el català és present en el 54% de les converses. Els caps i els monitors fan un paper de referents lingüístics, ja que quan els infants s’adrecen a ells ho fan en català en un 73% de les converses.
El MCECC considera que encara hi ha molta feina a fer per incrementar l’ús social de la llengua en els espais de lleure i per això els centres d’esplai federats a la Fundació Pere Tarrés s’han proposat que treballar per l’ús del català sigui l’eix principal del pla d’accions anual, que es va aprovar a la darrera Assemblea General Ordinària. Per fer-ho, s’està treballant en la difusió de recursos i formacions del Consorci per a la Normalització Lingüística (CNL), així com en el voluntariat de parelles lingüístiques. A més, el Moviment de Centres d’Esplai Cristians Catalans (MCECC) difondrà als centres d’esplai diversos materials que recolliran vocabulari i expressions populars i genuïnes mitjançant les xarxes socials de la federació d’esplais.
També té previst publicar a la revista Estris, la publicació sobre el lleure que edita el MCECC, diverses activitats pedagògiques sobre aquesta qüestió per tal de sensibilitzar els infants i joves sobre la importància de l’ús del català. Una altra de les línies d’acció és incorporar cançons populars catalanes al cançoner del moviment d’esplais, és a dir, al llistat de cançons que s’utilitzen en les activitats de lleure.
El català i la cultura popular seran també els eixos centrals de la TrocaJove, un esdeveniment lúdic i formatiu anual per a adolescents i joves que organitza el MCECC en el qual participen prop de 1.300 adolescents i joves. Aquest esdeveniment oferirà durant tot un cap de setmana activitats al voltant dels valors de la identitat i la llengua catalanes. La TrocaJove es farà el 9 i 10 de març a Amposta.
Foto: Fundació Pere Tarrés