Élite Taxi demana que els taxistes hagin d’acreditar un B2 de català
L’organització reclama que la nova llei del taxi de Catalunya prevegi cursos de la llengua pròpia del país per als conductors
Élite Taxi, la principal associació de taxistes de Barcelona, ha demanat, en un comunicat, que la nova llei del taxi de Catalunya, que s’està redactant actualment al Parlament, inclogui l’obligació d’acreditar el nivell B2 de català per obtenir la credencial de taxista i conductor de VTC, així com de fer cursos de reciclatge i millora del català als qui ja exerceixen de taxistes perquè assoleixin aquest nivell.
Segons argumenta l’organització, “el taxi és un símbol de la ciutat de Barcelona i un servei d’acompanyament a aquells que arriben i es mouen per Catalunya”. “És, per tant, -afegeix el comunicat- un aparador i un prescriptor del país. Cal que aquest acompanyament que realitza el taxi excel·leixi i que es pugui transmetre que aquí hi ha una llengua, una cultura i una història molt dignes de ser tingudes en compte i, el més important, cal que qualsevol persona del país pugui ser atesa en la seva pròpia llengua quan puja a un taxi, cosa que per desgràcia actualment no passa” i “hi hem de posar remei urgentment”.
Élite Taxi denuncia els “fraus massius en els exàmens d’accés a la professió en els quals nombrosos taxistes han copiat i/o falsificat els certificats de català” i remarca que, “tot i que les autoritats ja treballen en el tema i ja hi ha diversos arrestats”, vol “contribuir a evitar que això es repeteixi”. Per això proposa que la prova d’accés inclogui un apartat de comprensió lectora, redacció, comprensió i expressió orals de la llengua catalana.
L’entitat afirma que vol fer “una passa endavant en defensa de la llengua catalana, la llengua del nostre país […] una llengua mil·lenària que vertebra una identitat no només nacional, sinó també popular”. “El català és la llengua de gran part de les classes populars que viuen i han viscut a Catalunya els darrers segles, una llengua que ha sigut reprimida repetidament els darrers segles i que els darrers anys ha passat de ser la llengua majoritària a estar en declivi”, reflexiona Élite Taxi, que es mostra partidària de “protegir i promoure la llengua catalana”. “Cal que entre tots el parlem i el promoguem, parlant-lo a les nostres famílies i en els nostres llocs de treball i que ho fem gaudint-ho i sense oposar-lo a les nostres altres llengües, sinó compatibilitzant-les i considerant-les un enriquiment”, afegeix l’organització.
Foto: Élite Taxi