El Voluntariat pel Valencià s’estén a les famílies dels estudiants
Escola Valenciana engega una nova edició del programa per aprendre la llengua en parella lingüística, grups de conversa, companys d’institut i pares d’alumnes
Escola Valenciana ha presentat, amb el suport de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL), la campanya del Voluntariat pel Valencià 2024/25, el programa amb què l’entitat promou l’aprenentatge del valencià a través de converses disteses en parella o en grup dinamitzades per voluntaris. Escola Valenciana va introduir l’any passat en el programa una modalitat perquè hi participessin estudiants de secundària de diversos instituts del País valencià amb l’objectiu de millorar la fluïdesa dels joves i ara estenen el pla a les famílies dels alumnes, que tindran l’oportunitat de practicar la llengua en parella o en grup al mateix centre educatiu.
“És una forma d’aprendre i d’ensenyar la llengua de forma distesa, a més d’una acció de convivència de les famílies de l’escola que ens han demanat accions concretes amb famílies nouvingudes”, ha manifestat la presidenta d’Escola Valenciana, Alexandra Usó i Carinyena, durant la presentació de la nova edició del Voluntariat pel Valencià aquest dijous al Monestir de Sant Miquel dels Reis de València. El programa inclou la nova modalitat per a les famílies, la dels estudiants de secundària i les parelles lingüístiques i els grups de conversar que ja fa anys que es duen a terme, tant en format presencial com en línia, amb una durada de deu setmanes.
La coordinadora del programa, Xon Doménech, ha explicat que més de 900 persones han participat en el Voluntariat pel Valencià en les diferents modalitats entre aprenents i ensenyants durant el curs 2023-2024. Doménech ha elogiat el compromís dels voluntaris “amb la protecció del nostre patrimoni lingüístic i cultural” i el dels aprenents, “que senten el valencià com un tresor a cuidar, i una oportunitat de ser part de la nostra comunitat”. La presidenta de l’AVL, Verònica Cantó, ha destacat els lligams de la institució amb Escola Valenciana, especialment amb el projecte del Voluntariat pel Valencià, que genera nou parlants.
Escola Valenciana ha aprofitat l’acte per presentar l’edició en paper del llibre Tasta el Valencià Vol. III, que recull plats i parlars del Maestrat, la Vall d’Albaida, el Camp de Morvedre i el Camp de Túria. És l’últim recurs del projecte, encetat en 2021, els quals es troben a l’abast de tothom al canal de Youtube d’Escola Valenciana.
El període d’inscripció al Voluntariat pel Valencià 2024-2025, que s’acaba d’obrir, romandrà obert fins al 15 d’octubre. Per participar-hi, tant en el rols d’aprenent com en el d’ensenyant, cal entrar al web: https://escolavalenciana.org/voluntariatpelvalencia. Un cop acabat el procés d’inscripció, Escola Valenciana assignarà les parelles o els grups de conversa corresponents. Les inscripcions per a les opcions adreçades als instituts i les famílies poden gestionar-se per mitjà del mateix lloc web fins al 9 d’octubre i serà a partir del 16 del mateix mes quan començarà l’assessorament tècnic i el cicle de ponències adreçades a aquest públic.
El Voluntariat pel Valencià ha format, des que es va crear l’any 2005, més de 10.000 parelles lingüístiques arreu del País Valencià. Molts voluntaris repeteixen l’experiència i, a més a més, hi ha aprenents que després passen a fer-se ensenyants.
Foto: Presentació del Voluntariat pel Valencià 2024-2025 / Escola Valenciana