El TSJCV denega la suspensió cautelar de la consulta de la llengua base
El Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València es posiciona contra la el procés de tria que comença aquest dimarts
El Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV) ha denegat la suspensió cautelar de la consulta de la llengua base per triar l’idioma principal dels centres d’ensenyament (valencià i castellà) el curs vinent que comença aquest dimarts i s’acaba el 4 de març. L’alt tribunal rebutja la petició que havien fet Acció Cultural del País Valencià (ACPV) i Famílies pel Valencià, entre d’altres, en considerar que l’ordre que regula aquesta consulta “compleix amb un mandat de la Llei 1/2024”, l’anomenada llei de llibertat educativa”, aprovada per PP i Vox.
El tribunal admet que el Tribunal Constitucional (TC) ha admès a tràmit un recurs d’inconstitucionalitat contra aquesta llei, però que ha rebutjat suspendre-la, raó per la qual la norma està “en vigor i resulta aplicable”. Els magistrats descarten, a més, que l’aplicació de l’ordre recorreguda suposi un “mal o perjudici d’impossible o difícil reparació”.
La interlocutòria del TSJCV arriba la vigília que comenci la consulta de la llengua base, una iniciativa que ha provocat el rebuig de bona part de la comunitat educativa valenciana, que diumenge es va manifestar pels carrers de les principals ciutats valencianes per denunciar “l’arraconament” del valencià.
El Departament de Didàctica de la Llengua i la Literatura de la Universitat de València (UV) també s’ha posicionat contra la consulta i, segons informa el diari La Veu del País Valencià, ha emès un comunicat per mostrar el seu “rebuig frontal” a la mesura. Segons aquest Departament, la consulta tindrà “greus conseqüències per al sistema educatiu valencià”, ja que “transmet la idea que les llengües no són un tresor cultural que ha de ser estimat i protegit, sinó un instrument de diferenciació, divisió i segregació”.
Grups de valencià en zones castellanoparlants
Per mirar d’apaivagar els ànims, el director general d’Ordenació Educativa i Política Lingüística, Ignacio Martínez, ha assenyalat que la consulta “permetrà que es creïn grups en llengua base valencià a les zones castellanoparlants si hi ha demanda de les famílies perquè els seus fills estudiïn en aquesta llengua base”. Una de les crítiques que es fa a l’anomenada “llei de llibertat educativa” és que els estudiants de les zones de predomini castellanoparlant tindran menys oportunitats per aprendre les dues llengües oficials del País Valencià.
Foto: El president de la Generalitat Valenciana, Carlos Mazón, en la presentació de la consulta de la llengua base / GVA