El TSJC prohibeix prioritzar els exàmens en català a la selectivitat

El tribunal obliga a oferir d’entrada els enunciats també en castellà i aranès
El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha prohibit que el català sigui la llengua “determinada” per l’administració en els enunciats de les Proves d’Accés a la Universitat (PAU) que comencen aquest dimarts a Catalunya, L’alt tribunal ha acceptat les mesures cautelaríssimes demanades per l’Assemblea per una Escola Bilingüe de Catalunya, que exigia que qui volgués els exàmens amb l’enunciat en castellà no ho hagués de demanar de forma explícita.
Els exàmens hauran d’estar en les tres llengües oficials -català, aranès i castellà- i l’estudiant escollirà l’enunciat en l’idioma que prefereixi, tret de les proves de llengua catalana, literatura catalana, llengua castellana, literatura castellana i llengua estrangera, que el tindran en la llengua que correspongui a la matèria. Els responsables dels exàmens hauran de fer constar quants se’n fan en castellà sense identificar qui són els alumnes que el demanen en aquesta llengua.
La Generalitat té tres dies per presentar al·legacions, però en cas que fossin ateses ja no afectarien els exàmens del juny, que comencen aquest dimarts.
La resolució del TSJC ha causat indignació en entitats, organitzacions i particulars en defensa de la llengua. En una piulada a Twitter, Òmnium Cultural ha lamentat la “nova agressió al model d’escola catalana” i ha fet una crida a “protegir l’escola en català”. En el mateix sentit s’ha expressat el sindicat Intersindical Educació, que ha qualificat la decisió judicial de “despropòsit” i una nova “mostra d’autoritarisme i intromissió” en el sistema educatiu.
El fins fa poc conseller d’Educació del govern de Catalunya Josep Bargalló ha denunciat que “el TSJC, que fa temps que lidera una ofensiva per eliminar la vehicularitat del català, que s’empara en la LEC” pretén “exercir d’autoritat educativa, fora de les seves funcions jurisdiccionals”. La Federació Nacional d’Estudiants de Catalunya (FNEC) ha demanat a les administracions que “plantin cara a aquesta resolució i a qualsevol altre decisió que soscavi el model lingüístic a les escoles i universitats del nostre país” i ha instat “els membres dels tribunals de les PAU i al Secretari General del CIC [Consell Interuniversitari de Catalunya] que no col·laborin en l’aplicació de les mesures cautelars anunciades avui pel TSJC”.