Monday, September 16, 2024
Actualitat

El TSJC imposa definitivament a l’escola de Canet una segona matèria en castellà

Educació i Òmnium Cultural recorreran la sentència que no respecta les lleis catalanes contràries als percentatges lingüístics

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ha ordenat, de manera definitiva, que l’escola Turó del Drac, de Canet de Mar, imparteixi una “matèria principal” en castellà a més de l’assignatura de llengua castellana. La sentència de l’alt tribunal admet que no es poden establir percentatges en l’ensenyament de les llengües, d’acord amb el que estableixen les darreres lleis catalanes, però obliga, igualment, el centre a aplicar les mesures cautelars que ja estava aplicant en considerar que el castellà ha de ser “vehicular” a l’escola.

La imposició d’un 25% de castellà per part del TSJC a demanda d’una sola família d’una nena de P5 va aixecar l’oposició de bona part dels pares de l’escola i la indignació dels partits i la societat civil favorable al sistema d’escola en català. La sentència inicial del TSJC ha estat recorreguda davant el Tribunal Constitucional, que encara no s’hi ha pronunciat.

La consellera d’Educació, Anna Simó, ha criticat amb duresa la decisió del TSJC i ha denunciat que la sentència demostra que “li són igual les lleis educatives, la pedagogia i la sociolingüística” i que el que fa és “polititzar” l’educació i la política lingüística catalanes. “Entenem que tot això no està relacionat amb cap qüestió de competències lingüístiques, d’aprenentatges o sobre l’ús minoritari del català als centres i a la societat. Té a veure amb un biaix polític inadmissible, al meu criteri”, ha manifestat la consellera, que ha anunciat que el govern recorrerà la sentència en cassació davant el Tribunal Suprem.

Simó ha lamentat, a més, que el TSJC “continuï amb la seva dinàmica habitual” malgrat la legislació que impedeix l’aplicació de percentatges a l’escola catalana, com la Llei d’Educació de Catalunya, la Llei 8/2022 o el Decret de règim lingüístic que el Departament ha lliurat recentment al Consell Escolar de Catalunya perquè en faci el dictamen preceptiu abans de la seva aprovació. La consellera ha destacat que, contra el que diu la sentència, “no existeixen assignatures principals”. “Això no està recollit en cap llei orgànica, ni cap decret, ni enlloc. Ells van al que van i intenten fer de Parlament, de consellera d’Educació i de direccions dels centres”, ha denunciat Simó.

En la mateixa línia s’ha expressat Xavier Antich, president d’Òmnium Cultural, entitat que s’encarrega de la defensa de les famílies afectades per la imposició del castellà a l’escola Turó del Drac. “El TSJC obre oficialment la porta i posa els fonaments per eliminar els criteris pedagògics a l’escola i culminar la seva obsessió per imposar el castellà a les aules”, ha manifestat Antich, que ha anunciat que recorreran aquesta sentència.

El president d’Òmnium Cultural ha instat el govern de la Generalitat i el Departament d’Educació a “resoldre, d’una vegada per totes, la situació d’indefensió en què es troben els centres educatius afectats” i a “impulsar normatives específiques perquè els tribunals no tinguin marge d’interpretació”. L’advocat encarregat de la defensa, Benet Salellas, ha afirmat que “tot i que la sentència recull que hi ha hagut un descens del català com a llengua materna dels alumnes del 60% al 45%, no dona cap valor al procés de retrocés general de la llengua com a criteri a tenir en compte”. 

Les famílies afectades per la sentència han denunciat, en una piulada a la xarxa X, el “menyspreu cap a l’escola catalana per part dels tribunals”. “Preval el dret individual per sobre del dels 24 infants que no rebran ensenyament en català perquè es reconeix <<una situació jurídica individualitzada>> de l’infant a rebre l’ensenyament en castellà”, han lamentat.

Foto: Manifestació a favor de l’escola en català el març del 2022 al TSJC, a Barcelona / Bernat Garcia i Bassols

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics