Thursday, November 21, 2024
Actualitat

El Trivial de la llengua

El joc de taula Llengut posa a prova els coneixements sobre el català i la diversitat lingüística

Els malalts de llengües ja tenen a la seva disposició un joc de taula que posa a prova els seus coneixements sobre el català i la resta de llengües del món. Es tracta del Llengut, una iniciativa que va néixer com un projecte de divulgació sobre la diversitat lingüística a les xarxes socials i que ara ha pres forma de joc de taula.

El joc és com una mena de Trivial, però temàtic, amb totes les preguntes relatives a qüestions de llengües. Té un total de 1.200 preguntes dividides en sis categories, tantes com cares té un dels dos daus del joc: geolingüística, traducció, gramàtica, història, entreteniment i diccionaris. L’objectiu del joc és arribar al nombre de punts que s’estableixi en funció de les preguntes contestades correctament i la puntuació que determini un dau.

Està pensat per a jugadors a partir de catorze anys, però cal dir que moltes de les preguntes són d’una dificultat notable. “És per a un nivell alt”, reconeix Andreu Monfà, un dels creadors del joc. A  les instruccions ja s’especifica que “hi ha preguntes de diferents nivells”, però que “no es tracta tant de saber-ho tot, com de combinar coneixements i intuïció, provar sort i aprendre en el procés”.

De tota manera, els creadors del Llengut estan valorant la possibilitat de fer “una edició més lleugera i de nivell escolar”.

La idea del Llengut va sorgir d’Andreu Monfà i Patrícia Ortin, traductors que treballen junts i van tenir la pensada de fer una mena de Trivial de llengües sobre les “curiositats lingüístiques” que ells mateixos aprenien, segons explica Monfà. La iniciativa va començar a caminar fa cinc anys. Primer era un projecte de divulgació lingüística que desafiava els coneixements de la gent a Twitter (ara X) i a Instagram, amb una pregunta diària -que encara es fa- fins que va néixer, l’any passat, la versió física del joc. “És el joc de taula que hauríem volgut tenir”, diu Monfà.

Més enllà de passar una estona entretinguda, el joc es proposa “fomentar la cultura lingüística”. “Som en una emergència lingüística a nivell global i no se’n parla prou”, assenyala Monfà, que es defineix com a “seguidor de Carme Junyent” i de la idea que “la diversitat lingüística beneficia tothom”. Cal “generar més discurs” en aquest sentit, afegeix.

El joc, impulsat per l’associació Catalannets, que treballa per normalitzar l’ús de la llengua catalana a les xarxes socials, i finançat pel Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, es pot comprar per internet a través del web eljocllengut.cat. Actualment s’està fent una reimpressió del Llengut, que ha tingut molt bona acollida en la campanya de Nadal. “És un joc que entra pels ulls i agrada molt als friquis de la llengua”, resumeix Monfà.

Foto: R. G. A.

One thought on “El Trivial de la llengua

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Verified by ExactMetrics